Koji je idealan trenutak za vježbanje
Kraj poslepodneva idealno je vrijeme za vježbe naprezanja

Želite da se fizički više angažujete kako biste što duže ostali u dobroj formi?

Koji je idealan trenutak za vježbanje

Otkrijte koji je najbolji trenutak u toku dana za vježbanje, kada vaš organizam najbolje reaguje na određenu vrstu fizičkog napora. Od sedam do devet časova rezmrdajte se uz jogu ili tai-či

Želite da se fizički više angažujete kako biste što duže ostali u dobroj formi? Da bi vježbe koje ste odabrali zaista imale efekta osluškujte svoj bioritam, odnosno izaberite najbolji trenutak u toku dana za vježbanje, kada vaš organizam najbolje reaguje na određenu vrstu fizičkog napora.

* Od sedam do devet časova ujutro najbolje je da se bavite blažim fizičkim aktivnostima, kao što su joga ili tai-či. Naime, tada počinje da raste nivo kortizola u krvi i to je idealan trenutak za vježbe koncentracije i meditacije koje ne iziskuju prevelik napor, kao što su joga, tai-či i lagana šetnja parkom. Dok izvodite te vježbe vodite računa o pravilnom disanju. Udišite i izdišite vazduh kroz nos i trudite se da disanje u potpunosti uskladite sa pokretima koje izvodite.

* Krajem prijepodneva nivo šećera u krvi je povišen i mozak tada najbolje pamti, pa je ovaj dio dana najbolji za učenje novih tehnika. Stoga, ukoliko želite da naučite da igrate tenis, časove sa trenerom zakažite od 10 do 12 sati. Potrudite se da tri sata prije početka treninga pojedete obrok bogat sporim šećerima (integralni hleb) i proteinima (jaje ili šunka sa malo mladog sira) kako bi stimulisali sintezu neurotransmitera.

* Kraj poslepodneva idealno je vrijeme za vježbe naprezanja. Naime, temperatura tijela, snaga mišića, krvni pritisak i sinteza seratonina u mozgu tada su optimalni i vaš organizam se odlično osjeća. Ovo je pogodan trenutak za partiju fudbala, košarke ili odbojke sa prijateljima ili za odlazak na trening akvabika ili fitnesa. Ne zaboravite da posle treninga najmanje deset minuta izvodite vježbe istezanja.