Srbija dobila viši, investicioni kreditni rejting
Vučić, Foto: Reuters

Srbija dobila viši, investicioni kreditni rejting

Rejting agencija "Standard and Poor's" je podigla dugoročni državni rejting Srbije za jedan stepen više: sa neivensticionog "BB+", na investicioni "BBB-", navodi se u sinoćnjem saopštenju koje je prenijela agencija privrednih vijesti "Bloomberg".

Izgledi Srbije su pritom ocijenjeni kao stabilni.

Rejting "BBB", najniži u grupi investicionih, kako objašnjava "Standard and Poor's", znači da "obveznik ima adekvatan kapacitet da ispuni svoje finansijske obaveze. Međutim, vjerovatnije je da će nepovoljni ekonomski uslovi ili promjenljive okolnosti dovesti do oslabljenog kapaciteta obveznika da ih ispuni".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ocijenio u saopštenju da investicioni rejting kojeg je ta država dobila prvi put u svojoj istoriji, znači da je "postigla značajnu prekretnicu u svom ekonomskom razvoju".

Vučić predviđa da to vodi nižim troškovima finansiranja, većem pristupu međunarodnim tržištima kapitala i povećanom povjerenju investitora, što se odnosi i na državu i na domaće kompanije.

Srbija je prva država Zapadnog Balkana i jedina koja je kandidat za prijem u EU koja ima investicioni rejting, naveo je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.