OEBS: ODIHR otvorio posmatračku misiju za predsjedničke izbore u SAD
Ilustracija

OEBS: ODIHR otvorio posmatračku misiju za predsjedničke izbore u SAD

Nakon poziva američkih vlasti, kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) danas je otvorila posmatračku misiju koja će pratiti predsjedničke i izbore za Predstavnički dom i Kongres u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koji će biti održani 5. novembra, navodi se u današnjem saopštenju OEBS.

Kao jedna od 57 država članica OEBS, SAD su se obavezale da će održavati izbore u skladu sa standardima OEBS i pozvati međunarodne izborne posmatrače i ovo je jedanaesti put od prve posmatračke misije 2002. godineda će ODIHR pratit opšte federalne izbore u SAD“, saopšteno je iz OEBS.

U saopštenju se kaže da će ovu „ograničenu posmatračku misiju“ predvoditi Tamaš Mežerič, kao i da se ona sastoji od 15 međunarodnih stručnjaka sa sjedištem u Vašingtonu i 64 dugoročnih posmatrača iz 27 zemalja OEBS koji će od 5. oktobra biti raspoređeni širom Sjedinjenih Američkih Država, prenosi N1.rs.

"Posmatrači će pažljivo pratiti sve ključne aspekte izbora, uključujući kampanju kako online, tako i offline, rad izborne administracije, pravni okvir i njegovo sprovođenje, poštovanje osnovnih sloboda, finansiranje kampanje, upotrebu tehnologija glasanja, medijsko izveštavanje i rešavanje izbornih sporova. Praćenje medija biće sastavni dio posmatranja. Posmatrači će takođe procjenjivati sprovođenje prethodnih preporuka ODIHR-a u vezi sa izborima", navodi se u saopštenju OEBS.

Misija će održati sastanke sa predstavnicima federalnih i državnih vlasti, političkih partija, kao i sa predstavnicima pravosuđa, civilnog društva i medija, a na dan izbora, ODIHR će se pridružiti naporima delegacije iz Parlamentarne skupštine OEBS.

"Dan nakon izbora, preliminarni nalazi i zaključci misije biće predstavljeni na konferenciji za novinare. Konačni izvještaj koji ocjenjuje cio izborni proces i sadrži preporuke biće objavljen nekoliko mjeseci nakon završetka izbornog procesa", navodi se u saopštenju OEBS.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.