Vučić nakon razgovora sa Macronom: Srbija kupuje avione Rafale za 2,7 milijardi eura

Vučić nakon razgovora sa Macronom: Srbija kupuje avione Rafale za 2,7 milijardi eura

Predsjednik Srbije rekao je da je potpisan ugovor o kupovini francuskih te da će 12 potpuno novih francuskih aviona biti u vlasništvu Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na konferenciji za novinare sa predsjednikom Francuske Emanuelom Macronom da su razgovarali o strateškim pitanjima, bilateralnoj saradnji, putu Srbije ka Evropskoj uniji i strateškim odnosima u svijetu i Evropi, javlja FoNet.

Kako je rekao, iz sporazuma se može vidjeti saradnja Srbije i Francuske kroz namjensku industriju, vojno-tehničku saradnju, vještačku inteligenciju, IT sektor, inovacije, nuklearnu energiju, kritičnu sirovinu, leteće automobile, poljoprivredu, prečistače otpadnih voda, saradnju univerziteta i zdravstvo.

Vučić je naveo da je ugovor o borbenim avionima “Rafale” vrijedan 2,7 milijardi eura potpisan i da će 12 potpuno novih aviona biti u vlasništvu Srbije.

Svečani doček

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je ispred Palate “Srbija” predsjednika Francuske Emmanuela Macrona uz najviše državne počasti, javlja Tanjug.

Francuskom predsjedniku je priređen svečani doček uz počasni stroj garde, i uz intoniranje himne Francuske i Srbije.

Pored Vučića, Macrona su dočekali i predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević i ministri u Vladi Srbije.

‘Tradicionalni prijatelj Srbije’

Francuskog šefa države u Beogradu se dočekalo kao “tradicionalnog prijatelja Srbije”. Osim Beograda Macron će posjetiti i Novi Sad.

Vučić je najavio da će s Macronom razgovarati o nizu sporazuma, među kojima je i onaj o električnoj energiji.

Srbija i Francuska elektroprivreda (EDF) potpisale su u aprilu ove godine u Parizu Memorandum o razumijevanju i uspostavi okvira za dugoročni dijalog u području energetske tranzicije i niskougljične tehnologije.

Raditi na ‘korištenju nuklearne energije’

Vučić, koji je prisustvovao potpisivanju, rekao je tada da Srbija mora raditi na “korištenju nuklearne energije”. Istaknuo je spremnost srbijanskih naučnika “da znanjem pomognu inicijativu države da se u budućnosti osloni na nuklearnu energiju“.

Druga najavljena važna tema je “jačanje vojske”, što se tumači kao nastavak pregovora o kupovini borbenih aviona “Rafale”.

Vučić je u februaru 2023. izjavio kako bi kupovina francuskih vojnih aviona bila najveće izdvajanje srbijanskog vojnog budžeta, procijenivši tada da bi to bilo “i do tri milijarde eura”.

Macron dolazi u Srbiju u vrijeme velikih izazova s kojima se Vučić suočava, ponajprije u vrijeme sve masovnijih i žešćih protesta protiv rudarenja litija, koji srbijanski državni vrh vidi kao veliku ekonomsku šansu i ekonomsko pozicioniranje u regiji i Evropi, a ekološki aktivisti, civilno društvo i opozicija kao koruptivni posao i dugoročno ugrožavanje okoline sa nesagledivim posljedicama.

Macron i Vučić susretali su se posljednjih mjeseci nekoliko puta na raznim evropskim i svjetskim forumima, posljednji put tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, kada je Vučić i najavio Macronovu posjetu Srbiji.

Izvor:Aljazeera.net

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.