Rezultat ruskog
Foto: EPA-EFE

Rezultat ruskog "rovarenja" po Africi?: Tri države se ujedinile i formirale konfederaciju

Lideri vojnih režima u zapadnoafričkim državama Burkina Faso, Mali i Niger, koji su na vlast došli državnim udarom, potpisali su u glavnom gradu Nigera Niameyu sporazum o stvaranju Konfederacije sahelskih država.

U saopštenju objavljenom nakon subotnjeg sastanka, među ostalim, stoji da su čelnici triju zemalja, u kojima živi oko 72 miliona ljudi, "odlučili učiniti još jedan korak prema većoj integraciji" i dogovorili stvaranje konfederacije koja će koristiti akronim AES.

Pučisti u Burkini Faso, Maliju i Nigeru najavili su u januaru da će se njihove zemlje povući iz Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS), za koju kažu da je pod uticajem bivše kolonijalne sile Francuske.

Sve tri nacije takođe su prekinule vojne veze s Francuskom i traže veću saradnju s Rusijom.

"Naš narod je neopozivo okrenuo leđa ECOWAS-u", rekao je general Abdourahamane Tiani, šef nigerske vojne vlade, u svom uvodnom govoru.

Odnosi između ECOWAS-a i Nigera pogoršali su se nakon puča u julu 2023. ECOWAS je tada uveo sankcije Nigeru i zaprijetio vojnom intervencijom ako se svrgnuti predsjednik Mohamed Bazoum ne vrati na vlast. Iako su sankcije ukinute u februaru, odnosi dviju strana i dalje su zamrznuti.

Zemlje AES-a formirale su zajedničke vojne snage u martu za borbu protiv terorističkih grupa koje redovno napadaju njihovu teritoriju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.