Hamas navodno obavijestio Hezbolah da prihvata prijedlog za primirje u Gazi, ali ima i uslova

POZITIVNI SIGNALI

Hamas navodno obavijestio Hezbolah da prihvata prijedlog za primirje u Gazi, ali ima i uslova

Palestinska grupa Hamas obavijestila je svog saveznika Hezbolaha da je pristala na prijedlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze i vođa S Hezbolaha ayyed Hassan Nasrallah je pozdravio taj korak, tvrdi Reuters.

Delegacija Hamasa na čelu sa zamjenikom lidera grupe Khalil Al-Hayya izvijestilo je Nasrallaha o najnovijem razvoju događaja na sastanku u Bejrutu, rekli su izvori.

Jedan od izvora, zvaničnik Hezbolaha, rekao je Reutersu da će grupa prekinuti vatru čim sporazum o prekidu vatre u Gazi stupi na snagu, ponavljajući prethodne izjave skupine.

"Ako postoji sporazum u Gazi, tada će od nula sati biti prekid vatre u Libanu", rekao je zvaničnik.

Ova najava dolazi nakon obnovljenih pregovora o taocima nakon razgovora između premijera Benjamina Netanyahua i predsjednika Joea Bidena, kao i izraelskog slanja delegacije u Katar na nastavak pregovora, što je Jerusalem Post saznao u petak.

Hamas je u petak odustao od svog zahtjeva da se unaprijed obeća da će Izrael prekinuti rat, što je potez koji je potaknuo premijera Benjamina Netanyahua da pošalje tim predvođen direktorom Mossada Davidom Barneom da sudjeluje u daljnjim pregovorima u Dohi.

Netanyahu je razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i obavijestio ga da će Izrael sudjelovati u pregovorima na temelju najnovijeg nacrta sporazuma u tri faze koji je Izrael dobio u srijedu. Taj konkretan prijedlog bavi se oslobađanjem preostalih 120 talaca i pitanjem prekida vatre u Gazi.

Hamas kaže da odbacuje bilo kakve izjave i stavove koji podupiru planove stranih snaga da uđu u pojas Gaze pod bilo kojim imenom ili opravdanjem.

Oni navode da je upravljanje Pojasom Gaze isključivo palestinska stvar.

"Palestinski narod neće dopustiti nikakvo skrbništvo ili nametanje bilo kakvih vanjskih rješenja ili jednadžbi", dodaje se u saopćenju.

Zasebno, Odbori narodnog otpora (PRC), grupa u savezu s Hamasom, kažu da svaki pokušaj raspoređivanja međunarodnih ili drugih snaga u Gazi smatraju "agresijom" i da će se s tim nositi kao s okupacijskim snagama.

SAD je razgovarao s arapskim saveznicima o uspostavi poslijeratnih mirovnih snaga u Gazi.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.