Ivanović: Evropska unija nije cjelovita bez država Zapadnog Balkana

Ivanović: Evropska unija nije cjelovita bez država Zapadnog Balkana

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović ocijenio je da Evropska unija nije cjelovita bez država Zapadnog Balkana.

Na otvaranju su govorili i prof. dr Gordana Đurović, predsjednica Crnogorske panevropske unije, Kristin Melsom, ambasadorka u Kraljevine Norveške u Crnoj Gori na nerezidentnoj osnovi i Dajana Cvjetković, predstavnica projekta Smart Balkans, iz Centra za promociju civilnog društva.

“Otvarajući konferenciju ministar je kazao da je Berlinski proces generisao reformske procese i ubrzao evropski put Crne Gore i regiona, te doprinio snažnijoj evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.   Podsjetio je da je Crna Gora prva zemlja koja je ratifikovala sva četiri sporazuma o mobilnosti u okviru Berlinskog procesa, te ukazao na važnu ulogu koju proces ima u sprovođenju reformske agende i ubrzanju integracionog puta ka članstvu u EU. Ministar je govorio i na prvoj panel diskusiji posvećenoj dosadašnjim postignućima i perspektivi za Crnu Goru i region. „Berlinski proces predstavlja najbolji model za ubrzanje evropske perspektive Zapadnog Balkana, a Crna Gora nastoji da bude kredibilan učesnik svih aktivnostikoje su od zajedničkog interesa za dalji razvoj regiona,“ , kazao je ministar – navode u saopštenju iz MVP.

Podsjetio je da je regionalna saradnja jedan od prioriteta vanjske politike Crne Gore i važan katalizator za ostvarivanje drugih vanjskopolitičkih ciljeva.

Ocijenio je i da Evropska unija nije cjelovita bez država Zapadnog Balkana, te istakao važnu ulogu procesa proširenja u pravcu jačanja stabilnosti i bezbjednosti u Evropi.

Ambasadorka Norveške u Crnoj Gori, Kristin Melsom kazala je da Norveška podržava sve aktivnosti koje za cilj imaju da podstaknu saradnju i ubrzaju dalji razvoj regiona, kao i napredak ka zajedničkom cilju svih zemalja Zapadnog Balkana – njihovoj evropskoj budućnosti.

Na panelu je govorio i ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten koji je kazao da je Berlinski proces dao rezultate i da ostvaruje svoj cilj. Pozdravio je to što je Crna Gora ratifikovala sva četiri sporazuma o mobilnosti kao prva država u regionu, istakavši da će Berlinski proces nastaviti da bude platforma za promociju regionalne saradnje i evropske integracije, ali i okvir za lakše prevazilaženje izazova.

Predsjednica CPEU Gordana Đurović je kazala da kroz projektne aktivnosti nastoje osnažiti glas civilnog društva, ali i dati doprinos procesu evropske integracije zemalja regiona, podstičući bližu saradnju i dijalog svih aktera. Ukazala je na važnost privrženosti Crne Gore regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima, kao prioritetima crnogorske vanjske politike.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.