Bajramspahić: IBAR će biti labudova pjesma 44. Vlade, nakon koje su „kola“ krenula nizbrdo
Foto: TV E

Bajramspahić: IBAR će biti labudova pjesma 44. Vlade, nakon koje su „kola“ krenula nizbrdo

Građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić ocijenila je da vlast svjesno i neodogovorno ugrožava zatvaranje pregovaračkih poglavlja, za koje je, kako navodi postojala realna šansa do kraja ove godine.

Bajramspahić, komentarišući za Pobjedu, odluku predsjednika Savjeta EU Šarla Mišela, da odgodi posjetu Crnoj Gori, kaže da ovakav postupak visokog funkcionera Evropske unije pokazuje da će IBAR biti labudova pjesma 44. Vlade Crne Gore nakon koje su „kola“ strmoglavo krenula niz brdo.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel odgodio je svoju zakazanu posjetu Crnoj Gori 2. i 3. jula za kasniji datum zbog usvajanja Rezolucije o Jasenovcu – potvrđeno je Pobjedi u Evropskom savjetu.

On se na ovaj potez odlučio ,,kako bi osigurao uspješne razgovore sa ključnim sagovornicima u zemlji, a na koje ne treba da bude bačena sjenka zbog posljednjih dešavanja u zemlji“. To je Pobjedi nezvanično saopšteno od izvora iz Brisela.

-Između Šarla Mišela i autoritarnih vođa iz regiona, predstavnici vlasti biraju ovo drugo, rukovodeći se svojim uskim političkim interesima, a ne opštim interesom svih građana i građanki. Ako IBAR bude jedna dobra epizoda nakon koje se vlast vratila „balkanskom“ načinu funkcionisanja, možemo biti sigurni da nećemo završavati pristupne pregovore. Neko za to treba da snosi odgovornost - navela je Bajramspahić za Pobjedu. 

Prema njenim riječima, za zatvaranje poglavlja neće biti dovoljna podrška Mađarske koja predsjedava EU, kada, kako ocjenjuje, antagonizujemo toliko drugih država-članica i guramo im prst u oko.

Pritom, ne mislim samo na Hrvatsku. Više država-članica je svjesno da uspjesi i reforme nisu toliko impresivni, ali su dali „zeleno svjetlo“ jer se radi o „višem cilju“. Međutim, ta podrška se munjevito troši svakodnevnim posmatranjem svega što se dešava na političkoj sceni. Fokus sa integracija je već izgubljen, a imamo i najave niza novh spornih situacija i izrazito pogoršane regionalne odnose - ocijenila je Bajramshapić. 

Vlast, prema mišljenju naše sagovornice, umjesto rada na očuvanju stabilnosti i izgradnji društvene kohezije potrebne za zatvaranje poglavlja i marširanje ka ukupnom završavanju pregovora, svakodnevno na državnom i lokalnom nivou baca bombe razdora.

- Destabilizacija se ne dešava slučajno već je ishod namjernog insistiranja na pitanjima oko kojih postoje duboke društvene razlike i gdje se silom ništa neće postići osim blokade integracija - zaključila je Bajramspahić. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.