Napad na SSSR prije 83 godine: Početak najkrvavije faze rata

Napad na SSSR prije 83 godine: Početak najkrvavije faze rata

"Operacija Barbarosa“ – pod tim kodnim imenom Njemački rajh je prije 83 godina, 22. juna 1941. godine, napao Sovjetski Savez. "Blickrigom“ Adolfa Hitlera na istok počela je najkrvavija faza Drugog svetskog rata.

Nacionalsocijalistički diktator Adolf Hitler i njegovi generali mjesecima su se pripremali za taj trenutak. A onda je, u nedelju 22. juna 1941. godine, došlo vrijeme za akciju: u 3:15 Vermaht je napao Sovjetski Savez. Bez objave rata i bez obzira na ranije sklopljeni ugovor o nenapadanju, tzv. Pakt Hitler-Staljin, pisao je ranije Dojče Vele (DW). 

Više od tri i po miliona njemačkih vojnika i njihovih saveznika napadaju uz podršku artiljerije, aviona i tenkova – brzo, masivno, nemilosrdno. Luftvafe bombarduje sovjetske avione već na tlu. Borbena linija između Baltičkog i Crnog mora dugačka je 1.600 kilometara, to je najduži front u istoriji.

Napad je vojnike Crvene armije zatekao nespremne. "Izlazili su čak i u pidžamama, a zatim pucali. Bili su potpuno iznenađeni“, sjeća se bivši vojnik Vermahta Gerhard Gerc.

Video-snimak sa njegovim svjedočenjem nalazi se na internet-portalu "Kuće istorije" u Bonu.

Šef sovjetske države i komunističke partije Josif Staljin odbacivao je sva upozorenja. Rekao je da ne vjeruje da bi se Hitler usudio da napadne gigantsko carstvo i nije na vrijeme izvršio mobilizaciju.

Hitler rat vidi kao borbu za opstanak svjetonazora i rasa. Kampanja protiv Sovjetskog Saveza za njega je krstaški rat protiv "svjetskog jevrejstva“ i komunizma. Simbolično je to da se velika ofanziva odvija pod kodnim nazivom "Operacija Barbarosa“. To je aluzija na cara Fridriha I Barbarosu (1122-1190) koji je Rimsko-njemačko carstvo odveo u krstaške ratove.

Hitlerov rat pokazao se kao masovni vojni zločin. Mnogi vojnici, mozga ispranog ideologijom "krvi i tla“, vjeruju da su kao "arijevska rasa“ superiorniji od slovenskih naroda. "Naši nadređeni stalno su nam govorili da su Rusi podljudi, da su neobrazovani“, kaže bivši vojnik Vermahta Herbert Bajer u snimku na portalu bonskog muzeja njemačke istorije.

"Hitlerov napad na Sovjetski Savez bio je rat uništenja. Osim vojnih ciljeva, on je imao za cilj ideološki utemeljeno i planirano uništavanje čitave države i njenog stanovništva“, kaže za DW istoričar Kris Helmeke iz Centra za vojnu istoriju i sociologiju Bundesvera u Potsdamu.

"Po svojoj sveobuhvatnoj zločinačkoj dimenziji, njemačko-sovjetski rat ima jedinstveno obiljležje u istoriji“, naveo je. 

Zarobljeno je 5,6 miliona sovjetskih vojnika i zatim u Njemačkoj angažovano na prisilnom radu. Njih 3,3 miliona pritom je izgubilo život. SS-jedinice progonile su jevrejsko stanovništvo na okupiranim teritorijima, uz podršku Vermahta.

"Jevreje su izvlačili iz kuća i oni su morali da sa sobom ponesu lopatu da bi sami sebi iskopali grob. Onda bi ih strijeljala žandarmerija“, priča svjedok i bivši vojnik Vili Hajn u snimku iz Kuće istorije.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.