BOLNE PROGNOZE Koliko bi zemlje G7 mogle da izgube ako zaplene rusku imovinu?

BOLNE PROGNOZE Koliko bi zemlje G7 mogle da izgube ako zaplene rusku imovinu?

Konfiskacija ruske imovine od strane zemalja G7 mogla bi da ih košta skoro 83 milijarde dolara – toliko je uloženo u rusku ekonomiju, izračunala je RIA Novosti na osnovu podataka nacionalnih statističkih službi.

Prema proračunima agencije, obim direktnih investicija u rusku ekonomiju članica G7 na kraju 2022. godine (trenutno nema novijih podataka) iznosio je 82,8 milijardi dolara.

Najveći investitor u rusku ekonomiju bila je Britanija – prema poslednjim dostupnim podacima, veličina imovine procenjena je na 18,9 milijardi dolara.

Slede Nemačka (17,3 milijarde), Francuska (16,6 milijardi) i Italija (12,9 milijardi dolara).

Ulaganja američkih investitora u rusku privredu iznosila su 9,6 milijardi dolara, japanskih – 4,6 milijardi, a kanadskih – 2,9 milijardi.

Investicije u rusku ekonomiju po zemlji:

Ujedinjeno Kraljevstvo - 18,9 milijardi dolara;
Nemačka - 17,3 milijarde dolara;
Francuska - 16,6 milijardi dolara;
Italija - 12,9 milijardi dolara;
Sjedinjene Države - 9,6 milijardi dolara;
Japan - 4,6 milijardi dolara;
Kanada - 2,9 milijardi dolara.

Lideri zemalja G7 su u petak, u saopštenju nakon samita u Italiji, zvanično potvrdili nameru da Ukrajini do kraja godine obezbede zajmove u vrednosti od oko 50 milijardi dolara, koji će biti otplaćeni iz prihoda od ruske zamrznute imovine.

Takođe su pozvali Moskvu da plati 486 milijardi dolara za štetu koju je navodno naneo Kijevu, zapretivši da do tada neće odmrznuti blokirana ruska sredstva.

Izvor:ALORS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.