Prvi put u mozak ugrađen uređaj protiv epilepsije
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Prvi put u mozak ugrađen uređaj protiv epilepsije

Dječak sa teškim oblikom epilepsije postao je prvi pacijent na svijetu kojem je u lobanju ugrađen uređaj za kontrolisanje napada. Neurostimulator, koji šalje dubinske električne impulse u mozak smanjio je broj napada za 80 odsto.

Oran Nolson sada ima mnogo veći kvalitet života, a njegova majka Džastin rekla je za Bi-Bi-Si da je dječak mnogo srećniji.

Operacija mu je obavljena u oktobru kao dio testiranja koje je sprovela londonska "Great Ormond Street Hospital" kada je Oran imao 12 godina.

Dječak ima Lenoks-Gesto sindrom, veoma težak oblik epilepsije otporan na liječenje, koji mu se pojavio kada je imao tri godine. Od tada je svakodnevno imao po nekoliko napada.

"Bolest ga je lišila djetinjstva", kaže majka, dodajući da je Oran pretrpio veliki broj različitih oblika napada, uključujući i padanje na pod, tresao se nekontrolisano i gubio svijest. Ponekad bi i prestao da diše, pa su bili potrebni ljekovi za hitne slučajeve kako bi ga vratili u život.

Oran ima autizam i hiperkinetički poremećaj, ali Džastin ističe da je epilepsija daleko najveći problem.

"Imala sam bistrog trogodišnjaka i u samo nekoliko mjeseci od kada su počeli napadi njegovo zdravlje je rapidno opalo i izgubio je mnoge vještine", objasnila je majka.

Napadi epilepsije i kako ih uređaj smiruje

Napade epilepsije pokreću anormalni naleti električne aktivnosti u mozgu. Uređaj emituje konstantan strujni puls i blokira i remeti abnormalne signale.

Zahvat je trajao osam sati i obavljen je prošlog oktobra. Tim je predvodio pedijatrijski neurohirurg Martin Tisdal, a ljekari su ubacili dvije elektrode duboko u Oranov mozak sve do talamusa, ključne tačke za prenos neuronskih informacija.

U milimetar su morali da budu precizni. Krajevi su povezani sa neurostimulatorom, kvadratastim uređajem stranica 3,5 centimetara i debljine 0,6 centimetara, koji je postavljen u Oranovu lobanju gdje je prethodno kost odstranjena.

Neurostimulator je onda šrafovima pričvršćen za okolnu kost lobanje kako bi ostao u mjestu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.