Švajcarski muzej uklonio umjetnine poznatih slikara, strahuju da su ih ranije ukrali nacisti

SLIKE MONETA I VAN GOGHA

Švajcarski muzej uklonio umjetnine poznatih slikara, strahuju da su ih ranije ukrali nacisti

Švajcarski muzej je odlučio ukloniti pet slika iz svoje standardne egzibicije zbog straha da su bile ukradene tokom vremena nacističke Njemačke.

Njemački vojnici, kao i visoki zvaničnici njemačke vojske i nacističke stranke, često su od Jevreja, ali i drugih građana, oduzimali vrijedne umjetnine.

Veliki broj ovih umjetničkih djela je nestalo nakon završetka Drugog svjetskog rata, a zatim su se sporadično pojavljivali u muzejima i na aukcijama.

Kada je do muzeja Kunsthaus iz Ciriha stigla informacija da je pet umjetnina, među kojima su i slike Claudea Moneta i Vincenta van Gogha, potencijalno ukradeno u tom periodu, odlučili su ih povući iz svoje standardne egzibicije.

Slike su u Cirih došle kroz fondaciju Emila Georga Bührlea, švajcarskog industrijaliste koji se obogatio tokom Drugog svjetskog rata, praveći i prodavajući oružje. Za njegovu kolekciju se sumnja da sadrži veliki broj umjetnina, uključujući slike i skulpture, koje su ukradene tokom doba nacističke Njemačke.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.