Od marta „intervjuisali“ šest kandidata

Od marta „intervjuisali“ šest kandidata

Ustavni odbor priveo kraju proceduru po javnom konkursu iz januara za izbor jednog sudije Ustavnog suda Kontrolnim saslušanjem Muhameda Đokaja, posljednjeg od šest kandidata za sudiju Ustavnog suda, skupštinski Ustavni odbor juče je, nakon gotovo tri i po mjeseca, priveo kraju proceduru, po Javnom pozivu objavljenom još 22. januara, za izbor sudije koji bi trebao da zamijeni krajem maja penzionisanog, sad već bivšeg, predsjednika suda Milorada Gogića.

Osim Đokaja, na konkurs za nedostajućeg sudiju Ustavnog suda prijavili su se Alija Beganović,i Zoran Vukićević, Nerma Dobardžić, Jovan Kojičić i Sanja Maslenjak.

Prema proceduri, Ustavni odbor mora prema plenumu uputiti prijedlog za izbor sudije Ustavnog suda za kojeg, da bi bio izabran, je neophodno obezbijediti dvotrećinsku podršku poslanika u prvom krugu, dok bi u slučaju da glasanje u prvom krugu propadne, najkasnije mjesec nakon održavanja te sjednice, u „bubanj“ za izbor ušli svi kandidati, a za izbor jednog od njih bi bila potrebna podrška tropetinske većine poslanika u crnogorskom parlamentu.

Predsjednica Odbora Simonida Kordić iz Nove srpske demokratije kazala je juče da je odbor intervjuisanjem Đokaja završio ispitivanja svih prijavljenih kandidata, te da nakon toga „slijedi dosta komlikovani period dijaloga“.

- Dogovoriću se sa članovima odbora da održimo interni sastanak, tokom kojeg ćemo proanalizirati dosadašnji proces – kazala je Kordić.

Ustavni odbor tek je 10. maja počeo intervjuisanje kandidata. Iako je još na sjednici od 5. marta formirana tročlana Komisija čiji je predsjednik bio poslanik PES-a Darko Dragović, a članovi poslanici Sonja Milatović (DPS) i Bogdan Božović (SNP), a koja je trebala da utvrditi da li su prijave kandidata podnijete u skladu sa Javnim pozivom iz januara, komisija se nije sastajala do 16, odnosno 17. aprila.

Sjednica je, i pored upozorenja relevantnih pravnika i nevladinih organizacija, tek nakon što je iz Evropske komisije poslata nedvosmislena poruka da je neophodno prestati sa pravnom gimnastikom kojom su nedjeljama predstavnici parlamentarne većine pokušavali da izmjenama, prvo Zakona o Ustavnom sudu, a potom i Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, po svaku cijenu produže mandat, sad već bivšem, predsjedniku suda Gogiću.

Ustavni sud je sredinom decembra prošle godine obavijestio Skupštinu Crne Gore da u skladu sa Zakonom o radu sudiji Gogiću mandat prestaje krajem maja kada on puni 66 godina i kada po sili zakona mora biti penzionisan. Skupština je 22. januara raspisala javni poziv na koji se javilo šest kandidata, a nakon utvrđivanja liste na sjednici Ustavnog odbora 5. marta u vezi sa tim konkursom sve do oglašavanja portparolke Evropske komisije Ane Pisonero Hernandez nije bila preduzeta nijedna radnja.

No, predstavnici parlamentarne većine su radili na drugom „frontu“, pa su tako poslanici Nove srpske demokratije htjeli da izmjenama Zakona o Ustavnom sudu produže mandat Gogiću do 67. godine života, što je ocijenjeno nezakonitim i neustavnim na Zakonodavnom odboru, nakon čega su povukli prijedlog.

Potom su poslanici Pokreta „Evropa sad“ Vasilije Čarapić i Darko Dragović predložili amandman na Zakon o PIO, ali su nakon sastanka sa glavnim pregovaračem sa EU Predragom Zenovićem na kojem im je pojasnio da bi uslove za penziju sudija Ustavnog suda, uz široke konsultacije, trebalo regulisati u sklopu agende i dinamike reformskih procesa, prijedlog amandmana povukli su iz skupštinske procedure.

U međuvremenu reagovalo je i 16 nevladinih organizacija koje su poručile da zabrinjava tendencija donošenja ad hominem zakona prema kojima političke partije na vlasti rješavaju pojedinačne slučajeve, te da izvršna vlast zaboravlja da je suština pregovora sa Evropskom unijom u tome da Crna Gora dokaže da ima institucije sposobne da obezbijede vladavinu prava, a ne interese partija na vlasti.

Nakon protesta više nevladinih organizacija i opozicije predsjednik Demokrata i potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić, saopštio je da poslanički klub njegove stranke ima rezerve prema izmjenama Zakona o PIO, te da ih poslanici te partije neće podržati, što je uz reakciju Evropske komisije koji dan kasnije, definitivno i označilo da je plan PES-a i NSD-a defintivno propao.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.