Ljekar pokazao trik koji će vas brzo opustiti bez tableta
Shutterstock

Ljekar pokazao trik koji će vas brzo opustiti bez tableta

Problemi sa spavanjem nisu rijetki. Loš san može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su dijabetes i bolesti srca. Ipak, postoje tehnike s pomoću kojih možete "prevariti" svoje tijelo da brže zaspite. Ljekar Scott Walter je na svom TikTok profilu objavio video snimak u kojem je otkrio kako možete brže zaspati kada vam misli ne daju mira.

"Ja sam ljekar i ponekad imam problema sa spavanjem pa ću vam reći nešto o metodi koja mi je olakšala sve", započeo je Walter.

Dodaje da njegov trik ne uključuje nešto poput uzimanja melatonina, vještačke verzije hormona koji izaziva pospanost, ili drugih suplemenata. To takođe ne uključuje odlazak pod vruć tuš prije spavanja ili čitanje.

On je predložio jednostavnu mentalnu vježbu poznatu kao kognitivno miješanje. U pitanju je metoda koja pomaže da se preurede ili organiziraju misli. Cilj je da se vaš um odupre od svjesnih obrazaca misli koji vam otežavaju da zaspite, a postoji nekoliko načina da to učinite.

"Mislim na nasumične riječi objekata koji nemaju nikakve veze jedni s drugima, na primjer krava, list, sendvič. Ponavljajte ih u mislima dok ne zaspite", savjetovao je.

Walter tvrdi da ova tehnika funkcionira jer ne samo da ometa vaš mozak, već i simulira mikrosnove koje doživljavamo kada utonemo u san. Dakle, kada ovo započnete, signalizirate svom mozgu da je "sigurno" da zaspite.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.