Stoltenberg: Ukrajina ima pravo da napada vojne ciljeve unutar Rusije
Jens Stoltenberg

"Ako su ruske snage, artiljerija i raketne baterije bezbjedne čim se nađu na ruskoj strani granice, postaje izuzetno teško za Ukrajince da se brane"

Stoltenberg: Ukrajina ima pravo da napada vojne ciljeve unutar Rusije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u Briselu da Ukrajina ima pravo da izvodi napade na vojne ciljeve u Rusiji kako bi se branila od napada i da zapadna alijansa ima pravo da je podrži u tome.

"Ukrajina ima pravo da napada vojne ciljeve na ruskoj teritoriji kao dio prava na samoodbranu, a mi imamo pravo da ih podržimo u odbrani", rekao je Stoltenberg na pitanje Glasa Amerike u Briselu u sjedištu NATO-a.

Posle 23. sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, koja okuplja oko 50 zemalja radi koordinacije vojne podrške Kijevu, Stoltenberg je pozdravio odluku članica alijanse i njenih partnera da smanje ograničenja na upotrebu oružja protiv legitimnih vojnih ciljeva unutar Rusije.

"Ako Ukrajinci to ne bi mogli da urade, onda bismo ih zapravo zamolili da pokušaju da se brane sa jednom rukom vezanom na leđima. Samoodbrana nije eskalacija", naveo je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da je pravo Ukrajine na prekogranične udare "postalo očiglednije" otkako je Rusija otvorila novi front na sjeveru, u Harkovu, i počela da napada tu oblast direktno sa ruske teritorije.

"Granica i linija fronta su manje-više iste i ako su ruske snage, artiljerija i raketne baterije bezbjedne čim se nađu na ruskoj strani granice, postaje izuzetno teško za Ukrajince da se brane", kazao je Stoltenberg.

SAD su nedavno odobrile Ukrajini da napada kopnene ciljeve unutar Rusije, posebno da bi se branila od prekograničnih napada na oblast Harkova. Prošle nedjelje, savjetnik Bijele kuće za komunikacije Džon Kirbi rekao je da SAD nikada nisu postavile ograničenja Ukrajincima da obaraju neprijateljske letjelice, čak i ako one nisu u ukrajinskom vazdušnom prostoru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.