Zaharova najavljuje kontramjere EU: Bolest koja pogađa Evropu je rusofobija

Zaharova najavljuje kontramjere EU: Bolest koja pogađa Evropu je rusofobija

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da će Rusija odgovoriti na potencijalnu zabranu ruskim diplomatama da se slobodno kreću u EU.

Zaharova je to rekla odgovarajući na pitanje novinara o pozivu osam ministara spoljnih poslova EU da se ruskim diplomatama zabrani da se slobodno kreću po evropskom bloku i da se njihovo kretanje ograniči samo na zemlje u kojima su akreditovani.

"Ako se takva ograničenja usvoje protiv ruskih diplomata, hoćemo li uvesti kontramjere? Da. Rusija će preduzeti odgovarajuće mjere", rekla je Zaharova, objavljeno je na sajtu ruskog Ministarstva.

Ona je dodala da države EU moraju da znaju da bi takvim potezom prvenstveno pogodile svoje diplomate jer će Rusija odgovoriti na te mjere.

"Riječ je o progonu ruskih diplomata jer bolest koja pogađa 'kolektivni Zapad', posebno Evropu, je rusofobija i manična želja da nam se nanese strateški poraz", dodala je Zaharova.

Osam ministara spoljnih poslova Evropske unije pozvalo je u utorak EU da zabrani ruskim diplomatama da se slobodno kreću po evropskom bloku i da se njihovo kretanje ograniči samo na zemlje u kojima su akreditovani.

"Slobodno kretanje širom šengenskog prostora nosilaca ruskih diplomatskih pasoša, akreditovanih u jednoj državi domaćinu, olakšava zlonamerne aktivnosti", navodi se u pismu upućenom visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepu Borelju.

Pismo upućeno 11. juna potpisali su ministri Češke, Danske, Estonije, Letonije, Litvanije, Holandije, Poljske i Rumunije.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.