Stoltenberg: Spremni smo na odlučnije akcije protiv ruskih špijuna u zemljama NATO

Stoltenberg: Spremni smo na odlučnije akcije protiv ruskih špijuna u zemljama NATO

Aktivnosti ruskih agenata takođe izazivaju zabrinutost i akciju u EU

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak da će članovi ovog odbrambenog saveza preduzeti oštrije mjere protiv ruskih špijuna kao odgovor na kampanju neprijateljskih aktivnosti Moskve, koji uključuju akte sabotaže i kibernetičke napade.

“Vidjeli smo nekoliko primjera sabotaže, pokušaja paljenja, kibernetičkih napada i dezinformacija,” rekao je Stoltenberg novinarima uoči sastanka ministara odbrane NATO-a. “Očekujem da će se ministri NATO-a pozabaviti Ruskom kampanja neprijateljskih aktivnosti protiv NATO saveznika“, rekao je on.

“Takođe ćemo raditi na vrstama NATO odgovora, za koje očekujem da će uključivati ​​povećanu svijest, razmjenu informacija, obavještajnih podataka, pojačati zaštitu kritične infrastrukture, uključujući podvodnu infrastrukturu i kibernetičku sigurnost, kao i strožija ograničenja za rusko obavještajno osoblje širom alijanse”, dodao je Stoltenberg.

Aktivnosti ruskih agenata takođe izazivaju zabrinutost i akciju u EU.

U pismu upućenom visokom diplomati bloka Josepu Borrellu u koju je Politico imao uvid, osam ministara vanjskih poslova reklo je da bi ruskim diplomatama trebalo zabraniti slobodno kretanje unutar zemalja EU, usred rastućih optužbi za špijunske operacije Kremlja unutar bloka.

“Smatramo da bi EU trebala strogo… ograničiti kretanje članovima ruskih diplomatskih misija i članovima njihovih porodica samo na teritoriju države u kojoj su akreditovani“, navodi se u pismu. “Ova mjera će značajno suziti operativni prostor za ruske agente.”

Izvor:n1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.