Ukrajinci objavili snimag ruskog napada: Ovako izgleda pakao borbe izbliza

Ukrajinci objavili snimag ruskog napada: Ovako izgleda pakao borbe izbliza

Danas se društvenim mrežama proširio video snimljen dronom koji prikazuje borbu izbliza na ratištu. Na snimku se vidi kako ukrajinski vojnici odbijaju napad ruske pješadije.

Snimak dronom uhvatila je grupu od tri ruska vojnika kako se približavaju položajima ukrajinaca i voda K-2 54. zasebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Rusi su se, javlja Kijev Post, vjerovatno kretali pod zaštitom teške minobacačke vatre.

Iz videa je teško utvrditi jesu li minobacači bili ukrajinski ili ruski. U vatrenom okršaju između ukrajinskih i ruskih snaga, ruske trupe pokušale su zauzeti uzvišenje iznad rovova i granatama očistiti napuštene zemunice.

"Video prikazuje pakao borbe izbliza"

U međuvremenu, ukrajinski vojnici su se brzo kretali kroz rovove, napadajući neprijatelja iz različitih uglova. Ukrajinski oficir rekao je za Kijev Post da "video iz drona prikazuje pravi pakao bliske borbe."

Objasnio je da je u savremenom ratovanju komunikacija vazdušnog izviđanja s pješadijom ili udarnim grupama  postala široko rasprostranjena. To omogućuje vojnicima da znaju lokaciju neprijatelja bez napuštanja rova.

"Očito je da je komunikacija između grupe u rovu i operatera bespilotnih letilica bila učinkovita", rekao je. "Video prikazuje kako je još jedna bespilotna letilica lebdjela iznad dijela rovova gdje su bile neprijateljske snage i ispustila eksploziv."

Prema riječima oficira, koordinirane akcije ukrajinske pješadije i vazdušnog izviđanja uspješno su zaustavile rusko napredovanje duž sistema rovova i eliminisale dvojicu ruskih vojnika u bliskoj borbi.

Jedan ruski napadač pokušao se sakriti, ali je drugi ukrajinski dron ispustio eksploziv na njega, zaustavivši ruski napad. Kijev Post nije mogao nezavisno potvrditi vrijeme i mjesto snimanja videa. Ukrajinska vojska povremeno objavljuje videozapise bliske borbe s ruskim snagama, snimljene bespilotnim letilicama ili kamerama na tijelu.

Izvor:Antena m

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.