Grubišić: Ne vjerujem da će Crna Gora izgubiti svoju državnost ni da će Crnogorci postati apatridi

Grubišić: Ne vjerujem da će Crna Gora izgubiti svoju državnost ni da će Crnogorci postati apatridi

Ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost održao je predavanje na temu 'Hrvatska od 1990. do 2024.'

Osvrćući se na put Hrvatske od ranih devedesetih do evropskih integracija, Grubišić je istakao da je, uprkos teškom putu Hrvatska bila fokusirana i imala jasne ciljeve, što je glavni razlog njihovog uspjeha.

“Naši ciljevi bili su članstvo u Evropskoj uniji i članstvo u NATO-u i prema tome smo išli bez krivudanja, bez skrivanja, svi su znali čemu stremimo. Radili smo teško, ali nijesmo odustajali i bili smo riješeni da sve zadatke koji budu stavljeni pred nas ispunimo”, naveo je Grubišić.

Takođe je naglasio da je Hrvatskoj dobra diplomatija značajno pomogla, te da se na taj način treba pristupiti i integracijama i održavanju dobrosusjedskih odnosa.

“Dok god smo gunđali da nam se puno toga nameće, nijesmo uspijevali. Kad smo se prihvatili posla i njihove zahtjeve pretvorili u ciljeve društva i ubrzano ih ispunjavali, vidjeli smo da idemo naprijed i na koncu je to urodilo plodom kao što će uroditi za Crnu Goru, a ja sam siguran i za svih šest država Zapadnog Balkana. Mi jedva čekamo da svaka država postane članica EU, jer nam ne može biti bliži neko iz Centralne Azije nego jedna od ovih šest država”, napomenuo je.

Istakao je da smatra da je saradnja uvijek bolja od konfrontacije te da zajedno možemo ostvarivati bolje rezultate. Prema njegovim riječima, tokom rata devedesetih Hrvati su bili sami sa hrvatskom dijasporom, ali polako su počeli stvarati nove prijatelje i mijenjati imidž zemlje koji je u tom periodu uglavnim bio ratni.

Grubišić je naveo da je Hrvatska prošle godine proglašena za najsigurniju zemlju u Evropi za šetnju noću, što pokazuje koliko je ta zemlja napredovala u mijenjanju slike o sebi i o pozitivnom društvenom uticaju, poželio isto i Crnoj Gori i zaključio: “Ja ne vjerujem da će Crna Gora izgubiti svoju državnost niti da će Crnogorci postati apatridi.”

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.