Prijetnja rezovima u finansiranju akademskih radnika koji brane propalestinske studente u Njemačkoj

Prijetnja rezovima u finansiranju akademskih radnika koji brane propalestinske studente u Njemačkoj

Prema vijestima Sjevernonjemačke radio televizije, njemačko Ministarstvo obrazovanja i istraživanja pokrenulo je istragu protiv akademskih radnika koji su potpisali otvoreno pismo podrške studentima

Berlin

Ministarstvo obrazovanja i istraživanja Njemačke pokrenulo je istragu kako bi ispitalo hoće li biti smanjena financijska podrška akademskim radnicima koji podržavaju studente, a koji protestuju protiv izraelskih napada na Gazu, javlja Anadolu.

Mnogi članovi fakulteta u Njemačkoj potpisali su otvoreno pismo reagirajući na policijsku brutalnost nad studenatima koji su 7. maja protestovali u znak podrške Palestini na Slobodnom univerzitetu u Berlinu.

Prema vijestima Sjevernonjemačke radio televizije, njemačko Ministarstvo obrazovanja i istraživanja pokrenulo je istragu protiv akademskih radnika koji su potpisali otvoreno pismo podrške studentima.

Ministarstvo će istražiti hoće li doći do rezova sredstava koja se daju akademskim radnicima. U e-mailu poslanom akademicima navodi se da ih se ispituje zašto pružaju podršku studentima koji podržavaju Palestinu.

- "Pokušaj miješanja u slobodu izražavanja" -

Penzionisani profesor ustavnog i upravnog prava Clemens Arzt naglasio je da je zahtjev Ministarstva "pokušaj miješanja u slobodu izražavanja" i rekao:

"Ova situacija, koja može dovesti do posljedica kao što je povlačenje financijske podrške, bit će intervencija protiv akademske slobode."

Nakon reakcija, Ministarstvo je prihvatilo da poruka potdrške akadeskog osoblja studentima spada u okvir slobode izražavanja, no ishod istrage ostaje nejasan.

U saopćenju Ministarstva navodi se da je otvoreno pismo u okviru ustavom zaštićene slobode izražavanja te se stoga ne donose nikakvi drugi zaključci u vezi s pismom te dodaje: "Stoga su daljnja nagađanja nepotrebna".

U saopćenju nema informacija da je službeno ukinuta istraga pokrenuta kako bi se ispitalo hoće li financijska podrška biti smanjena ili ne.

- Otvoreno pismo profesora fakulteta -

Približno 150 studenata Slobodnog univerziteta u glavnom gradu Berlinu postavilo je 7. maja kamp solidarnosti postavljanjem šatora u unutrašnjem dvorištu univeziteta kako bi podržali Palestinu i protestovali protiv ugnjetavanja palestinskih pristalica u Njemačkoj.

Policija je intervenisala u demonstracijama, evakuisala kamp i pritvorila mnoge palestinske pristalice.

Nakon ovih događaja, mnogi članovi fakulteta koji rade na raznim univerzitetima u zemlji potpisali su otvoreno pismo u kojem podržavaju studente koji demonstriraju solidarnost s Palestinom i zahtijevaju da studenti ne budu izloženi policijskom nasilju.

U pismu objavljenom na internetu je navedeno:

"Bez obzira na to da li se slažemo s konkretnim zahtjevima u kampu ili ne, mi stojimo uz naše studente i branimo njihovo pravo na mirne proteste."

U pismu je navedeno da bi se predmetni protesti mogli održati i na univerzitetskim prostorima, da su sloboda okupljanja i izražavanja temeljna demokratska prava koja treba štititi, posebno na univerzitetima, te da studente treba štititi i ne izlagati policijskom nasilju. .

Federalna ministrica obrazovanja i istraživanja Bettina Stark-Watzinger kritikovala je otvoreno pismo članova fakulteta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.