Beni Ganc podnio ostavku: Netanjahu nas srpječava da krenemo ka stvarnoj pobjedi

Beni Ganc podnio ostavku: Netanjahu nas srpječava da krenemo ka stvarnoj pobjedi

Član Ratnog kabineta Izraela Beni Ganc podnio je ostavku, čime je desničarska vlada premijera Benjamina Netanjahua ostala bez jedine centrističke snage.

“Netanjahu nas sprečava da krenemo ka stvarnoj pobjedi (u Gazi) – izjavio je u televizijskom obraćanju Ganc, navodeći da mu je odluka da napusti vladu bila „kompleksna i bolna“, prenosi SiEnEn (CNN).

“Zato napuštamo vladu za vanredne situacije teškog srca, ali sa cijelim srcem”, izjavio je Ganc, glavni politički konkurent Netanjahua, kome je ranije najavio ostavku ako do 8. juna ne objavi novi plan za rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Ganc je ujedno pozvao premijera Netanjahua da odredi datum vanrednih izbora, piše Tajms of Izrael.

“Da bi osigurali stvarnu pobjedu, bilo bi prikladno da na jesen, godinu od katastrofe, održimo nove izbore koji bi mogli da dovedu do formiranja vlade koja će imati povjerenje naroda i biti sposobna da se suoči sa izazovima”, istakao je Ganc.

Očekivalo se da će Ganc podnijeti ostavku u subotu, ali je tu odluku odložio nakon vijesti da su izraelske snage izbavile četvoro talaca u vojnoj operaciji u kojoj je, prema navodima zvaničnika u Gazi, poginulo više od 270 Palestinaca.

Gancova ostavka uslijedila je uprkos tome što ga je Netanjahu pozvao u suboti da ostane u vladi za vanredne situacije, jer je Izraelu potrebno sada jedinstvo, a ne podjele.

“Moramo ostati ujedinjeni u susret velikim zadacima. Pozivam Benija Ganca da ne napušta vladu. Ne odustaj od jedinstva”, poručio je bio Netanjahu na društvenim mrežama.

Gancova odluka ne dovodi odmah Netanjahuovu vladu u opasnost, budući da njegova partija nije dio premijerove koalicije, koja i dalje ima većinu od 64 mjesta u 120-članom parlamentu.

U Ratnom kabinetu, koji je formiran nakon Hamasovog napada 7. oktobra prošle godine, sada ostaju samo predstavnici Netanjahuove stranke Likud.

Izvor: FoNet

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.