Ukrajina tvrdi da je prvi put pogodila ruski borbeni avion najnovije generacije

Ukrajina tvrdi da je prvi put pogodila ruski borbeni avion najnovije generacije

Ukrajina je saopštila da su njene snage prvi put pogodile najsavremeniji ruski lovac Su-57 i to na aerodromu u Rusiji, piše Reuters.

Kako je saopštila Glavna obavještajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine, 8. juna je na teritoriji aerodroma Ahtubinsk u Astrahanskoj oblasti Rusije, koja se nalazi 589 kilometara od linije fronta, pogođen višenamjenski lovac Su-57.

Ukrajinski obavještajci se u svojim tvrdnjama pozivaju na satelitske snimke mjesta gdje je avion bio smješten na aerodromu.

"Na fotografijama se vidi da je 7. juna Su-57 stajao netaknut, a već sljedećeg dana su se u njegovoj blizini pojavili krateri od eksplozija i karakteristični tragovi vatre kao posljedica požara", navedeno je u saopštenju.

Su-57 je višenamjenski lovac pete generacije.

Ukrajina se bori protiv sveobuhvatne ruske invazije od februara 2022. Obje strane izvode redovne udare stotinama kilometara na neprijateljsku teritoriju raketama i dronovima.

Ukrajina, kojoj nedostaje ogroman arsenal raketa dostupnih Moskvi, fokusirala se na izradu dronova dugog dometa za gađanje ciljeva duboko u Rusiji.

Ruski bloger Fighterbomber rekao je da je mlazni lovac pogođen gelerima i da se trenutno procjenjuje šteta kako bi se vidjelo da li se letjelica može popraviti.

Vojni dopisnik ruske državne novinske agencije RIA Novosti Aleksandar Harčenko objavio je zagonetnu poruku u kojoj nije direktno priznao napad, ali je osudio nedostatak hangara za zaštitu vojnih aviona.

Uprkos tome što se reklamirao kao ruski borbeni avion pete generacije koji bi mogao da parira njegovom američkom ekvivalentu, Su-57 je imao kašnjenja u razvoju i pad u 2019. godini. Prema njegovom proizvođaču, serijska proizvodnja aviona počela je 2022. godine.

To je teški borbeni avion sposoban da ispuni različite uloge na bojnom polju.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.