Danska premijerka “potresena” nakon napada, ali kaže da se dobro osjeća

Danska premijerka “potresena” nakon napada, ali kaže da se dobro osjeća

Danska premijerka Mete Frederiksen rekla je u subotu, 8. juna da je “potresena”, ali da se osjeća dobro, dan nakon što ju je napao muškarac na trgu u Kopenhagenu.

“Tužna sam i potresena zbog jučerašnjeg incidenta, ali inače sam dobro”, navela je Frederiksen na svom Instagram nalogu. Ona je dodala sa su joj potrebni “mir i tišina”.

Danske vlasti saopštile su u subotu da se napad na premijerku Frederiksne ne smatra politički motivisanim, prenijela je agencija AFP.

Tridesetdevetogodišnjem Poljaku, koji je uhapšen nakon što je udario premijerku u petak uveče na trgu u Kopenhagenu, određen je pritvor do 20. juna nakon što se pojavio pred sudom u glavnom gradu Danske, rekao je novinarima tužilac Taruh Sekeroglu.

“To nije naša vodeća… hipoteza da ovdje postoji politički motiv. Ali to je nešto što će policija, naravno, istražiti”, rekao je Sekeroglu.

On je dodao da je muškarac osumnjičen za nasilje nad državnim službenikom i da se smatra da postoji rizik od bjekstva.

Napad su osudili vodeći evropski političari, uključujući i šeficu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, koja je rekla da je to “gnusan čin koji je protiv svega u šta vjerujemo i za šta se borimo u Evropi”.

Frederiksen je 2019. u svojoj 41. godini postala najmlađa premijerka u zemlji a na funkciji je ostala nakon pobjede na izborima 2022. godine.

Napad na nju je uslijedio nakon niza napada na evropske političare iz cijelog političkog spektra uoči ovonedjeljnih izbora za Evropski parlament.

Nekoliko političara u Njemačkoj je napadnuto tokom izborne kampanje.

Slovački premijer Robert Fico je 15. maja upucan sa četiri metka iz neposredne blizine dok je pozdravljao pristalice nakon sastanka vlade. Fico, koji je preživio pokušaj atentata, bio je podvrgnut dvijema operacijama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.