Stradali astronaut Vilijam Anders napravio je jednu od najspektakularnijih fotografija u istoriji

Stradali astronaut Vilijam Anders napravio je jednu od najspektakularnijih fotografija u istoriji

Američki astronaut Vilijam Anders, koji je poginuo sinoć u padu aviona, ostaje upamćen kao član misije Apollo 8, ali i kao autor jedne impresivne, vanvremenske fotografije.

Riječ je o fotografiji “Earthrise” (Izlazak Zemlje), koju je napravio tokom boravka u orbiti oko Mjeseca, 24. decembra 1968. godine.

Fotografija je moćna iz više razloga. Najprije, gotovo identičan prizor godinu ranije snimio je Frenk Borman. No, on je to učinio u crno-bijeloj tehnici, a Anders je uspio da pronađe film u boji. Zapravo, specijalno ga je za tu namjenu napravila firma Kodak.

Na fotografiji je prikazan izlazak Zemlje na čijoj se površini jasno vidi granica dana i noći.

Pošto je vidio prizor, Anders je sa dvojicom drugih astronaut nastavio da snima, tako da je napravljeno više fotografija.

Izvor:Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.