Belgijanci otkrili novu planetu sličnu Zemlji, nazvali je po čuvenom biskvitu
Shutterstock

Belgijanci otkrili novu planetu sličnu Zemlji, nazvali je po čuvenom biskvitu

Naučnici sa Univerziteta u Liježu istakli su se nedavno otkrićem planete veličine Zemlje i nazvali je Spekulas (Speculoos-3 b), po čuvenom biskvitu koji se služi uz kafu ili čaj, prenio je danas portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).

Spekulas je udaljen od Zemlje više od 50 svjetlosnih godina i spada u takozvane egzoplanete.

To je druga planeta otkrivena van Sunčevog sistema na Mliječnom putu, a od Zemlje je udaljena oko 55 svjetlosnih godina. Naučnici smatraju da je to čak i relativno blizu, s obzirom da se Mliječni put prostire na oko 100.000 svjetlosnih godina.

Spekulas-3 b po veličini je slična Zemlji i obilazi oko veoma hladne i male zvijezde, takozvane "crveni patuljak". Planeta obiđe svoju zvijezdu za samo 17 sati.

Naučnici su otkrili da je dio planete uvijek okrenut zvijezdi, tako da je dio Spekulasa-3 b trajno obavijen svjetlošću, a drugi u vječnoj tami.

Za razliku od Zemlje, malo je vjerovatno da Spekulas-3 b ima atmosferu, jer je previše blizu svoje zvijezde.

Planeta je zbog toga bukvalno bombardovana visokoenergetskim zračenjem, primajući 16 puta više energije nego što Zemlja prima od Sunca. U takvim okolnostima život je praktično nemoguć, ali dalja istraživanja bi to trebalo da to potvrde, prenio je belgijski portal.

Pored toga što planeta nosi ime po biskvitu, njen naziv Speculoos je zapravo skraćenica na engleskom za Search for Planets Eclipsing Ultracool Stars.

Taj projekat je pokrenuo Univerzitet u Liježu 2019. godine, u cilju otkrivanja nastanjivih egzoplaneta koje kruže oko najhladnijih i najmanjih uočljivih zvijezda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.