Budućnost peharom završila godinu koja će se pamtiti po brojnim mrljama

Budućnost peharom završila godinu koja će se pamtiti po brojnim mrljama

Trofej Kupa maska za sezonu punu skandala

Budućnost slavi trofej Kupa, zasluženo osvojen u četvrtak u Podgorici, ali trijumf nad Jezerom (2:1) i u ,,minut do 12“ obezbijeđeno mjesto u kvalifikacijama za Ligu konferencija ne mogu da sakriju i u zaborav bace sve negativne, katastrofalne stvari koje su se dešavale u najtrofejnijem crnogorskom fudbalskom klubu od juna 2023. do juna 2024.

Po običaju, ,,plavi“ su start sezone dočekali s lošijim sastavom u odnosu na onaj koji je završio prethodnu, šampionsku 2022/23.

Gdje je (tada bila) Budućnost pokazala je Evropa. Sastav tadašnjeg trenera Miodraga Džudovića je ,,pukao“ na Islandu u pretkvalifikacijama za Ligu šampiona – nakon trijumfa nad Atletik Eskaldesom u polufinalu (3:0), u finalu je deklasiran od domaćeg Brejdablika (5:0).

Bio je to prvi u nizu ,,šamara“ koji je podgorički klub dobio u tek završenoj sezoni.

Najvatrenije pristalice zahtijevale su ostavku Džudovića i sportskog direktora Anta Drobnjaka, a tražen je i odlazak Veselina Mijača kada je već bilo izvjesno da će napustiti funkciju predsjednika kluba.

predsednikkluba

Otišla su sva trojica, Budućnost je eliminisana i u kvalifikacijama za Ligu konferencija gdje je bolja bila sjevernomakedonska Struga, na startu prvenstva izgubila je od Mladosti Donja Gorica, a u kakvom je rasulu klub bio govori to da je dvadesetak dana ekipa bila bez šefa stručnog štaba.

Stigao je tandem iz šampionskih dana – za trenera je vraćen Mladen Milinković, sportski direktor je postao njegov nekadašnji asistent u stručnom štabu Andrija Delibašić i uz konsolidaciju na domaćoj sceni polako je zaboravljana istorijska evropska blamaža.

Loše procjene

,,Plavi“ su jesenji dio polusezone završili na prvom mjestu, tokom januara je napravljen rekordan transfer za naše prilike i supertalentovani Vasilije Adžić prodat Juventusu, ali su onda počeli da isplivavaju animoziteti, nestručnost i nedostatak vizije u plavo-bijelom taboru.

Računajući na novac koji će stići iz Torina, mada i dalje nema zvanične informacije koliko je tačno Budućnost zaradila ili bi trebalo da zaradi, dovedena su – za naše prilike – zvučna, iskusna i dobro plaćena pojačanja.

Ispostaviće se – većinom preplaćena.

Nije napravljen dobar balans jer je na nekim pozicijama bilo premalo, na nekim previše igrača, a dok je sportski sektor sklapao ekipu koja je trebalo da iznese i evropske kvalifikacije, uprava i njen famozni Nadzorni odbor su sve vrijeme čekali trenutak da smijene Milinkovića, dok je Delibašićev uticaj značajno ograničen.

Budućnost je igrala loše cijelog proljeća, ali su Milinkoviću poziciju čuvali slabi rezultati Dečića koji nije uspijevao da se odvoji – ipak, 6. aprila je došlo do raskida saradnje sa stručnjakom iz Loznice.

Delibašić nije mnogo ili nije uopšte konsultovan oko svojih zaduženja, pa je uprava za Milinkovićevog nasljednika izabrala Ivana Brnovića koji je, gle čuda, sa Jezerom imao dogovor da može da napusti klub ukoliko dobije ponudu od aktuelnog šampiona – tada je to bila Budućnost.

Najniža tačka u klupskoj istoriji

Brnović je debitovao u remiju sa Dečićem na ,,DG areni“ koji je bio prekinut jer su ,,varvari“ u više navrata ubacivali pirotehnička sredstva na teren, usput su imali i nacionalističke ispade, a činjenica da mogu da rade što god požele i da iz kluba od toga niko ne smije da se ogradi kulminirala je 27. aprila protiv Sutjeske pod Goricom kada su ,,plavi“ u 90. minutu ostali bez pobjede (2:2).

,,Varvari“ su nakon meča bili bijesni na igrače, tražili od njih da skinu dresove jer su ih navodno nedostojni, a kada je to odbio da uradi iskusni Igor Ivanović je nasred terena dobio udarac šakom u lice od saigrača, golmana Đorđija Pavličića, čiji je rođeni brat jedan od vođa organizovane navijačke grupe smještene na sjevernoj tribini našeg najvećeg stadiona.

varvaristadionpg

Takav skandal ne pamti se u dugoj istoriji Budućnosti tokom koje se dešavalo sve i svašta, bilo ,,ovakvih“ i ,,onakvih“ uprava, ali nijedna kao aktuelna i prethodna nije toliko podilazila ,,ultrasima“.

Nakon bruke na terenu – bruka u svlačionici. ,,Varvari“ su nakon meča provalili u službene prostorije i prijetili igračima.

budunostpg

Narednog dana nije bilo ni slova o tome u klupskom saopštenju – samo obavještenje da je Pavličić suspendovan tri mjeseca.

Saznalo se da je kažnjen i kapiten Petar Grbić jer se verbalno sukobio sa trenerom u finišu meča pored klupe za rezervne igrače, da bi mu nakon izvinjenja suspenzija sa mjesec bila umanjena na sedmicu.

Budućnost je tada mogla da pokaže da je zaista – klub, ali je blagom kaznom za Pavličića takvu šansu propustila.

Prijave, pa izvinjenje

Kada je trener Brnović najavio da će od kluba na ljeto tražiti drugo rješenje između stativa – dogodio se novi skandal.

Brnovićeva supruga prijavila je policiji da je dobila poziv sa nepoznatog zaštićenog broja u kojem je ,,muška osoba grubim glasom saopštila da joj je otela maloljetnu kćerku“ i da će je baciti u potok ukoliko ne donese 20 hiljada eura.

Ona je u prijavi tada navela i da je jedini motiv za poziv koji je dobila ,,angažman supruga Ivana na čelu stručnog štaba FK Budućnost i izjava da želi da dovede još jednog golmana, sve iz razloga što je golman Pavličić suspendovan, a po našim saznanjima njegov brat, kome ime ne znam, jedan je od vođa navijačke grupe ’varvari’“.

I sam Brnović je u prijavi policiji opisao dio prijetnji i uznemiravanja koje su on i ekipa dobijali od navijača, da bi potom poslije utakmice s Arsenalom rekao da iza svega ne stoje organizovani navijači i da su oni ,,sjajni“.

Na kraju se Brnović izvinio porodici Pavličić ,,zbog neprijatnosti“ jer je njegova porodica ,,sumnjala u njih“, a klub naveo da je potreba za izvinjenjem došla ,,nakon raznih medijskih natpisa“.

Budućnost je u saopštenjima potencirala jedinstvo u klubu, iako svako zna da je to samo fasada za urušene zidove povjerenja između onih koji bi trebalo najbliže da sarađuju – uprave i sportskog sektora.

Ko se pita za transfere?

I Brnovićeva Budućnost je, kao i Milinkovićeva, igrala loše, s tim da mladom stručnjaku pravi ispit predstoji na ljeto.

Osvojen je peti Kup, ali taj trofej suštinski nije spasio sezonu.

Ovakvu sezonu, punu skandala, loših rezultata i ,,debelo“ olakšane kase zbog disciplinskih kazni zbog ispada na koje niko iz kluba nije reagovao, može da spasi samo potpuno drugačija Budućnost i isto takva nova takmičarska godina.

Brnović je najavio podmlađivanje ekipe, a pitanje je sa kim će dogovarati transfer politiku i poteze u prelaznom roku.

Ko će ostati u igračkom kadru i upravi znaće se brzo, ali odranije je jasno – Budućnost iz sezone 2023/24, na terenu i naročito van njega, nema budućnost.

Inače će i budući trofeji biti samo maska.

Kako je Budućnost spremila Adžića za Juventus

Budućnost je u januaru dogovorila transfer Vasilija Adžića u Juventus, a onda mu – navodno ga čuvajući od povrede – smanjila minutažu.

Sjajni Nikšićanin je na pripremama radio slabijim intenzitetom od ekipe, što se odrazilo na njegovu formu. Mladi reprezentativac Crne Gore je izgubio ritam, igrao je slabije nego u prvom dijelu sezone, što je jedan od ključnih razloga zašto Budućnost nije odbranila titulu i što je završila tek treća u prvenstvu.

Vasilije Adžić

Adžić je bio rezerva u skoro svim ključnim mečevima ove sezone – protiv Dečića na startu polusezone, protiv Sutjeske u 32. kolu, kao i u finalu Kupa.

Bio je, ipak, jedan od zaslužnijih za trijumf nad Jezerom prije dvije noći jer je asistirao Vukotiću kod izjednačenja i izborio faul iz kojeg je Despotović donio pobjedu.

Adžić je odigrao posljednji meč za klub koji ga je lansirao u orbitu, ali na kraju i ne baš najbolje pripremio za odlazak na mnogo viši nivo.

iZVOR:pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.