Spajić u Briselu sa Mišelom i Kopmanom

Spajić u Briselu sa Mišelom i Kopmanom

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić predvodiće crnogorsku delegaciju tokom radne posjete institucijama EU u ponedjeljak, u susret očekivanom dobijanju pozitivnog Izvještaja o realizaciji privremenih mjerila.

Kako se navodi u platformi koja je objavljena na sajtu vlade, ovom prilikom predstaviće napredak koji je Crna Gora ostvarila u oblasti vladavine prava, naročito u periodu april - maj 2024. godine kada je usaglašen veći broj Zakona koji su od suštinskog značaja za održavanja međuvladine konferencije CG-EU tokom belgijskog predsjedavanja Savjetom EU.

"Tokom boravka u Briselu predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić će se sastati sa visokim zvaničnicima evropskih institucija, između ostalih i sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje i susjedstvo Gertom Janom Kopmanom. Imajući u vidu značaj dobijanja Izvještaja o realizaciji privremenih mjerila u poglavljima koja se tiču vladavine prava – IBAR tokom belgijskog predsjedavanja Savjetom EU, kao i zatvaranja grupe poglavlja iz pravne tekovine koja su spremna ili će biti spremna do kraja 2024, posjeta Briselu biće iskorištena i za usaglašavanje narednih koraka sa evropskim partnerima", navodi se u objavljenoj platformi.

Dodaje se da će Spajić sagovornicima predstavniti bilans stanja u odnosu na ispunjenost privremnih mjerila, kao i Zakone koji su utvrđeni na Vladi, te upućeni u Skupštinsku proceduru, a koji predstavljaju okosnicu za dobijanje završnih mjerila za pregovaračka poglavlja 23 i 24 i za ulazak u finalnu fazu pregovora.

"Susreti će biti prilika da se sagovornici upoznaju i sa samoprocjenom te planiranom dinamikom privremenog zatvaranja pregovaračkih poglavlja do kraja ove godine. Posjeta Briselu će ujedno biti prilika da se predsjedniku Evropskog savjeta predoče postignuća sa Samita lidera zemalja ZB koji je na temu Plana rasta održan u Kotoru 15 - 16. maja a koji je po riječima učesnika bio do sada najuspješniji, u smislu konkretizovanja tema i fokusiranja na sadržinu, a ne politička pitanja", kaže se u platformi.

Delegaciju Crne Gore će predvoditi predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić, a u delegaciji će biti Petar Marković, ambasador i šef Misije Crne Gore pri EU, te Branko Krvavac, šef Kabineta predsjednika Vlade.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.