Novinar izraelskog Haaretza govorio o prijetnjama zbog izvještavanja o bivšem šefu Mossada

PRITISAK NA MEDIJE

Novinar izraelskog Haaretza govorio o prijetnjama zbog izvještavanja o bivšem šefu Mossada

Istraživački novinar vodećeg izraelskog ljevičarskog lista Haaretz rekao je da su neimenovani visoki sigurnosni dužnosnici prijetili akcijama protiv njega ako izvijesti o pokušajima bivšeg šefa Mossada da zastraši bivšu tužiteljicu Međunarodnog krivičnog suda.

Usred sve veće zabrinutosti zbog izraelskog cenzurnog režima, Haaretz je u srijedu objavio članak sa zatamnjenim riječima i rečenicama kako bi pokazao sa kakvim sve izazovima se suočava redakcija.

S druge strane, u jeku ovakve atmosfere u medijima u Izraelu, u članku objavljenom danas, istraživački novinar Gur Megiddo opisao je kako su prije dvije godine službenici sigurnosti blokirali pokušaj lista da prijavi napore tadašnjeg šefa Mossada Yossi Cohena da prijeti tadašnjoj tužiteljici MKS-a Fatou Bensoudi.

Detalje o operaciji uticaja na Bensoudu otkrili su ove sedmice Guardian i njegovi izraelski medijski partneri.

Megiddo je opisao kako su ga pozvali da se sastane sa dvojicom zvaničnika i kako su mu prijetili ozbiljnim posljedicama nakon što su saznali da je pokušao telefonirati Bensoudi kako bi razgovarao o Cohenovim naporima da utiče na nju.

Megiddo je istraživao šta je šef Mossada radio tokom tri putovanja u Demokratsku Republiku Kongo, u kojima je navodno zatražio pomoć predsjednika Konga, Josepha Kabile, kako bi pomogao u naporima da izvrši pritisak na Bensoudu.

"Početkom 2022. godine pokušao sam da kontaktiram bivšu tužiteljicu preko treće strane koja ju je poznavala", piše Megiddo te nastavlja:

"Bensouda nikada nije odgovorila na upite i pozive, ali nekoliko dana nakon pokušaja, kada sam htio objaviti priču, zazvonio mi je telefon, a na drugoj strani linije čuo se glas visokog sigurnosnog zvaničnika. 'Možete li doći sutra da me vidite?' pitao me je.

Mediggo zatim priča šta ga je čekalo kada se odazvao pozivu.

"Na ulazu u kancelariju visokog zvaničnika zamolili su me da položim svoj mobilni telefon kako bih spriječio da snimim razgovor. U prostoriji me je čekao još jedan visoki službenik iz druge sigurnosne agencije. Razgovor je počeo riječima: 'Shvatili smo da znate za tužiteljicu'.

Megiddo zatim otkriva kako mu je "objašnjeno" da će snositi posljedice ukoliko objavi priču.

"Na kraju mi ​​je jasno stavljeno do znanja da bi čak i dijeljenje informacija 'sa prijateljima u inostranstvu', pozivajući se na strane medije, dovelo do istih rezultata", govori Megiddo za Guardian.

Inače, zabrinutost za slobode medija u Izraelu raste posljednjih sedmica. Vlasti su petog maja zatvorile lokalne redakcije Al Jazeere, nekoliko sati nakon što je vlada glasala za korištenje novih zakona za zatvaranje rada mreže satelitskih vijesti u zemlji.

Također, prošle sedmice je nakratko zaplijenjena oprema koja je pripadala Associated Pressu, što je izazvalo intervenciju Bijele kuće.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.