Danas sjednica odbora za razgraničenje Tuzi i Podgorice: Novi pokušaj podjele
NAIM ĐOKAJ/ FOTO: DAN

Danas sjednica odbora za razgraničenje Tuzi i Podgorice: Novi pokušaj podjele

Sjednica odbora za razgraničenje Opštine Tuzi sa Podgoricom zakazna je za danas. Na sastanku bi trebalo da se izabere predsjednik odbora, a nakon toga će predstavnici dvije lokalne samouprave usaglasiti dalje aktivnosti.

Kako je kazao za „Dan“ Naim Đokaj, državni sekretar u Ministarstvu javne uprave i predstavnik ovog Vladinog organa u odboru, on je dobio potvrdu da će obje strane prisustvovati sastanku.

– Nakon što izaberemo predsjednika odbora uslijediće usaglašavanje daljih aktivnosti. To znači da vidimo šta može da završi organizacioni odbor ili da se odmah ide na arbitražu. Trebalo bi da se sjutra vidi hoće li sve na arbitražu ili će uspjeti da se dogovore. Čuće se obje strane - rekao je Đokaj.

On je istakao da tok rada odbora za razgraničenje Tuzi i Podgorice zavisi od sjutrašnje sjednice.

– Sagledaćemo situaciju, unaprijed se ne može ništa govoriti. Možda se sve ostavi za arbitražu pa ne bude sledeće sjednice, nego se formira arbitražna komisija. Očekujemo sastanak bude konstruktivan. Predstavnici Tuzi su više za to da sve ide na arbitražu, ali da se sjutra čuje i stav Glavnog grada. Razgraničenje se ne odnosi samo na teritoriju, već i na imovinu, jer to ide zajedno, ne razdvaja se - kazao je Đokaj.

Inače, prva sjednica odbora bila je zakazana za 24. april, ali se predstavnici Glavnog grada nijesu pojavili. Prema fotogarfijama objavljenim na društvenim mrežama nijesu bili u zemlji. Toj sjednici su prisustvovali predstavnici odbora za razgraničenje ispred Opštine Tuzi Nik Đeljošaj, Emin Hadži i Nermin Alibašić, a na sastanku se nijesu pojavili Balša Špadijer, sekretar za finansije, Milica Kadović, v.d. direktora Direkcije za imovinu i Miljan Barović, sekretar za planiranje prostora.

Vlada je, inače, krajem februara prošle godine dala saglasnost na odluke o privremenom uređenju odnosa između Glavnog grada i Opštine Tuzi do konačne raspodjele imovine. Onog trenutka kada su bili intezivirani razgovori o razgraničenju Podgorice i Opštine Zeta stiglo je mišljenje Ministarstva javne uprave da se prvo moraju razgraničiti Glavni grad i Tuzi, a zatim se povući linije sa Zetom. To je stopiralo proces razgraničenja sa Opštinom Zeta.

Obje ove opštine odvojile su se od Podgorice političkim odlukama, odnosno promjenom zakona. Za oba procesa presudna je bila politička volja DPS-a koji je tada imao većinu za odlučivanje.

Skupština je 27. aprila 2017. godine izmijenila Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore po kome Tuzi dobijaju samostalnost od 1. septembra 2018. godine. Zeta je sa druge strane postala samostalna izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji u ljeto 2022. godine bez prelaznog roka.

Prema sporazumu o privremenom razgraničenju prava i obaveze Glavnog grada prenijeta su na Opštinu Tuzi kada je u pitanju KIC „Malesija“, Služba zaštite i spašavanja obavlja poslove na teritoriji opštine Tuzi za šta dobija nadoknadu od 3.000 eura, na preduzeće Vodovod Tuzi prenijata su vlasnička prava na infrastrukturu i instalacije na teritoriji opštine....

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.