Izrael će odgovoriti Iranu. Ne zna se kako. Upravo su presreli dron iz Jemena

Izrael će odgovoriti Iranu. Ne zna se kako. Upravo su presreli dron iz Jemena

IRANSKI napad na Izrael s preko 300 dronova, krstarećih i balističkih projektila završen je bez težih posljedica nakon što ih je većina presretnuta i oborena.

Izraelska vojska objavila je da je "većina" bespilotnih avioa i projektila presretnuta sistemom protivvazdusne  obrane i "u sradnji s izraelskim strateškim saveznicima prije nego što su prijetnje stigle do izraelskog teritorija".

Izraelski mediji pišu da se izraelski odgovor može očekivati. I to značajan.

Na sastanku ratnog kabineta dogovoreno je što će biti dalje, međutim novinarima je portparol rekao samo kako su odobreni planovi i za napad i za obranu zemlje, a odluku o svemu donijet će u iduća 24 sata.

Ključni podaci

Nakon što je zaplijenio brod povezan s Izraelom, Iran je preko noći izveo napad raketama i dronovima. Više od 300 bespilotnih letjelica, balističkih i krstarećih projektila ispaljeno je na Izrael, ali IDF tvrdi da je 99% njih oboreno.

Napad je izazvao manju štetu na jednom izraelskom vojnom objektu, a šrapneli su ozlijedili 10-godišnje dijete.

SAD je oborio "desetke" projektila i dronova, Francuska je pomogla u patroliranju nad zračnim prostorom, Velika Britanija poslala je avione na Cipar, Jordan je presreo "leteće objekte" u svom vazdušnom prostoru.

Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Francuska, Njemačka, Kanada, Japan i Argentina su ujedinjeni u osudi napada, a neke zemlje su ga nazvale eskalacijom.

"Iran je gurnuo Bliski istok prema eskalaciji. Učinit ćemo sve što je potrebno", upozorava Izrael. Čeka se odgovor Izraela, a tamošnji mediji i dužnosnici najavljuju da će biti žestok.

Najviši iranski dužnosnici rekli su da će svaka izraelska odmazda biti dočekana većim napadom i upozorili su SAD da će njihove baze biti na meti ako Washington podupre Izrael u ofenzivnom odgovoru. Spominju i Jordan kao moguću iduću metu napada.

Izvor:Index.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.