Šefica UNMIK-a u Beogradu o značaju vraćanja dijalogu

Šefica UNMIK-a u Beogradu o značaju vraćanja dijalogu

Šefica Misije UN na Kosovu (UNMIK) Karolin Zijade (Caroline Ziadeh) ukazala je u Beogradu zvaničnicima Srbije na značaj vraćanja konstruktivnom dijalogu sa Prištinom uz posredovanje Evropske unije(EU).

Zijade je rekla Ivici Dačiću, prvom potpredsedniku odlazeće Vlade i ministru spoljnih poslova Srbije da su "potrebni kompromis i saradnja za dobrobit svih", objavio je UNMIK, prenosi Beta.

Na sastanku sa direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petrom Petkovićem, Zijade je rekla da je "od suštinskog značaja prevazilaženje problema na terenu, sa kojima se stanovništvo suočava".

Zijade je sa Dačićem i Petkovićem razgovarala o više aktuelnih pitanja i o sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj će 22. aprila biti razmatran novi šestomesečni izveštaj generalnog sekretara Antonia Gutereša o radu UNMIK-a.

Na sastancima je bilo reči o naporima koji se preduzimaju radi rešavanja pitanja upotrebe dinara u oblastima sa srpskom većinom na Kosovu, izgledima za nove lokalne izbore u opštinama na severu Kosova i neophodnim koracima ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je ministar Ivica Dačić izneo zabrinutost šefici Misije UN na Kosovu Karolin Zijade zbog nedavnih poteza Prištine i bezbednosne i političke situacije na Kosovu.

Dačić je ukazao da Priština još nije primenila dogovor postignut u Briselu 2013. godine uz posredovanje EU, koji predviđa uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković saopštio je da je šefici UNMIK-a preneo da je ukidanjem upotrebe dinara na teritoriji Kosova, Srbima onemogućena isplata njihovih primanja.

Još jedna neuspešna runda razgovora o upotrebi dinara na Kosovu

Uredbom Centralne banke Kosova o evru kao jedinom platnom sredstvu otežana je od 1. februara isplata primanja u dinarima kosovskim Srbima koja se isplaćuju iz budžeta Srbije.

Izvor:RSE

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.