Vučić od Kine zatražio podršku u 'borbi za istinu' pred UN-om

Vučić od Kine zatražio podršku u 'borbi za istinu' pred UN-om

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je od kineskog ambasadora u Srbiji Li Minga zatražio podršku Kine "u borbi za istinu pred Ujedinjenim nacijama".

Na zatvorenom sastanku u Ujedinjenim nacijama (UN) 17. aprila biće predstavljen nacrt rezolucije kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici, kako je to ranije objavio Glas Amerike.

Vlasti u Beogradu, uprkos međunarodnim presudama, negiraju da je u Srebrenici 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima.

Vučić je nakon sastanka sa kineskim ambasadorom 12. aprila na Instagramu napisao da je zahvalan na "čvrstoj i nepokolebljivoj podršci Kine koju pruža Srbiji u globalnim forumima".

"Istakao sam da Srbija u ovim nelakim vremenima ceni principijelna partnerstva i čelično prijateljstvo koje se pokazalo na delima u najtežim trenucima", dodao je.

O konačnoj rezoluciji, na kojoj se još radi, zemlje članice UN-a mogle bi da se izjašnjavaju na sednici Generalne skupštine UN početkom maja.

U nacrtu rezolucije, u koju je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, između ostalog se traži da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida u Srebrenici i podstiču članice UN da sačuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovarajuće programe, kako bi se sprečio revizionizam i genocid u budućnosti.

Inicijatori rezolucije su Nemačka i Ruanda, ali kako je preneo Glas Amerike pozivajući se na nezvanične izvore, u kreiranju teksta će učestvovati i SAD, Albanija, Bosna i Hercegovina, Čile, Finska, Jordan, Novi Zeland, Turska i druge zemlje.

Presudama međunarodnih i sudova u Bosni i Hercegovini, utvrđeno je da je u julu 1995. godine počinjen genocid nad oko 8.000 bošnjačkih civila, kada je Vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu.

Za genocid i zločine u Srebrenici do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

Izvor:RSE

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.