Podgorica: Službi zaštite nedostaje auto sa ljestvama za višespratnice, hidranti u zgradama neispravni

Podgorica: Službi zaštite nedostaje auto sa ljestvama za višespratnice, hidranti u zgradama neispravni

Ističu i dobru saradnju sa MUP-om, odnosno Direktoratom za zaštitu i spašavanje koji je nadležan za sistem zaštite i spašavanja u Crnoj Gori.

Očekujemo da ova požarna sezona krene ranije, što pokazuju požari na sjeveru Crne Gore kao i požar na Veruši koji se desio 7. aprila ove godine, a gdje su bile ugrožene vikendice, a što pripada zoni odgovornosti podgoričkih vatrogasaca, kazali su Gradskom portalu iz podgoričke Službe zaštite i spašavanja.

Služba raspolaže sa 25 vatrogasnih vozila koji su spremni za predstojeću sezonu, a što se tiče zaposlenih, u stalnom radnom odnosu se nalaze 74 operativna radnika, dok će kao ispomoć biti dodatno angažovano 25 vatrogasaca na određeno vrijeme, tj. za vrijeme požarne sezone.

“Službi zaštite i spašavanja nedostaje auto ljestva za zaštitu i spašavanje građana na višespratnicama, a Služba trenutno radi na nabavci opreme za spašavanje iz ruševina, kako bi popunila svoje kapacitete po osnovu tog hazarda”, navode iz Službe zaštite.

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada se aktivno pripremaju za predstojeću požarnu sezonu, prvenstveno sprovođenjem preventivnih aktivnosti.

“Prošle sedmice je završeno sređivanje parka na Ćemovskom polju u dijelu pored magistralnog puta Podgorica – Golubovci. Takođe, pri kraju je sprovođenje projekta ‘Vatrogasac u školi’ u okviru kojeg su pripadnici Službe edukovali više od 2.000 djece osnovnih škola i više od 600 nastavnika i tehničkog osoblja u osnovnim školama”, navode iz Službe zaštite i spašavanja.

Osim toga, u toku je inspekcijski nadzor na stambenim objektima gdje živi veći broj građana, tako da su inspektori izvršili nadzor nad zgradama na Bulevaru Stanka Radonjića kao i svim soliterima na teritoriji Glavnog grada.

“Noviteti pred ovu požarnu sezonu su korišćenje navigacije koja je ugrađena prethodnih par mjeseci, i pomoću koje će vatrogasci moći da u najkraćem roku, prema zacrtanoj maršruti na displeju koji se nalazi u navalnim vozilima dođu na lice mjesta”, kazali su iz Službe zaštite.

Ističu da su najveći izazovi pred svaku sezonu namjerna zapaljenja od strane nemarnih pojedinaca, koji pored sebe dovode u opasnost i svoje sugrađane i njihovu imovinu. Što se tiče požara na otvorenom prostoru, kao i prethodnih godina prioriteti su brdo Gorica, Ljubović, Dajbabska gora, park na Ćemovskom polju.

Podsjećaju da je većina požara podmetnuta, pa će i ove godine, osim video-nadzora na konkretnim lokacijama i obilaska prioritetnih zona od strane komunalnih policajaca, biti i dodatnih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje ovakvih pojava.

Ističu i dobru saradnju sa MUP-om, odnosno Direktoratom za zaštitu i spašavanje koji je nadležan za sistem zaštite i spašavanja u Crnoj Gori.

“Saradnja je na najvišem mogućem nivou, što je i potreba same Službe jer su se u prošlosti dešavale situacije kada lokalna Služba zaštite i spašavanja ne može da odgovori na veliki broj požara koji se u istom vremenskom periodu tokom ljeta dešavaju na području grada. U tim situacijama Direktorat, kao hijerarhijski najviši organ u sistemu, angažuje dodatne kapacitete iz drugih opština, kao i svoju avio-helikoptersku jedinicu. Ova saradnja je mnogo značajna za svaku lokalnu Službu zaštite, pa i podgoričku jer požari i drugi hazardi često prerastu u prave katastrofe koje prevazilaze kapacitete lokalnih Službi zaštite”, navode oni.

Iz Službe zaštite kažu da je za sada sigurno da će biti aktivirana dva punkta tokom sezone.

“Lokacija punktova biće konkretizovana nakon dogovora sa predstavnicima Opština Zeta, odnosno Tuzi, koji još uvijek nisu formirali svoje lokalne Službe zaštite iako su bile u zakonskoj obavezi. Za sada je sigurno da će biti aktiviran punkt na brdu Gorica kao i još jedan punkt u dijelu grada preko Morače. Potencijalni dodatni punktovi biće aktivirani zavisno od procjene situacije”, objašnjavajući iz Službe.

U toku je i provjera hidranata, a iz Službe zaštite i spašavanja navode da stanje u podgoričkim stambenim zgradama nije zadovoljavajuće.

“Naime, većina hidrantskih spremišta ne posjeduje vatrogasno crijevo i mlaznicu koji su obavezni dio samog spremišta. Ovi hidranti su veoma važni u sistemu zaštite od požara jer je poznato da se požari najefikasnije gase u početku, pa je njihova potreba neophodna za bezbjedan život naših građana”, zaključuju iz Službe zaštite i spašavanja.

Izvor:CDM

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.