Egzotično liči voće bogato je nutrijentima: Evo zašto ga dodati u ishranu
Foto: Shutterstock/Klix.ba

Egzotično liči voće bogato je nutrijentima: Evo zašto ga dodati u ishranu

Ukoliko ste ovo voće primijetili na policama supermarketa, vrlo je vjerovatno da niste znali kako se zove. Riječ je o azijskoj trešnji ili voću liči, bogatoj vlaknima, nutrijentima, a koja je slatkog okusa uz prilično zanimljiv izgled.

Voće liči, naučno poznato kao Litchi chinensis, je suptropsko voće porijeklom iz južne Kine. Ima dugu historiju uzgoja u Kini, koja datira više od 2.000 godina. Danas se liči uzgaja i u drugim suptropskim regijama kao što su Indija, Vijetnam, Tajland i dijelovi Afrike i Južne Amerike.

Plod ima okrugli do ovalni oblik sa grubom, debelom i kvrgavom korom koja varira u boji od roze do tamnocrvene. Kora je nejestiva i uklanja se prije konzumiranja.

Plod je sočan, proziran, sladak i aromatičan, s okusom koji se često opisuje kao mješavina grožđa, jagode i ananasa.

Liči voće bogato je vitaminima, mineralima i antioksidansima, uključujući vitamin C, kalijum i flavonoide. Sadrži i prirodne šećere koji doprinose njegovom slatkom ukusu. Liči se često koristi u raznim receptima, kao što su voćne salate, deserti, smoothieji pa čak i u slanim jelima.

Koristi se i u tradicionalnoj kineskoj medicini zbog svojih navodnih protuupalnih, antioksidativnih svojstava i svojstava za jačanje imuniteta. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se ove tvrdnje naučno potkrijepile.

Konzumiranje ovog voća nosi brojne zdravstvene prednosti, a evo i kako:

Bogato je antioksidansima

Ljudsko tijelo treba kontinuirano da se bori protiv slobodnih radikala. Akumulacija i neobuzdani rast mogu povećati šanse za višestruke bolesti kao što su dijabetes, rak, pa čak i problemi sa srcem. Oligonol polifenoli i flavonoidi kao što je Epicatehin bore se protiv ovih slobodnih radikala, eliminišući ih iz tijela.

Jača imunitet

Svi znaju da slab imunološki sistem može dovesti do raznih zdravstvenih problema na duge staze. Liči ispunjava dnevne potrebe za vitaminom C i mineralima kao što je B-kompleks, koji zajedno pomažu jačanju imunološkog sistema. Antioksidansi u ličiju također igraju bitnu ulogu u procesu jačanja imuniteta.

Poboljšava probavu

Ljudski probavni sistem je izuzetno složen. Zahtijeva pravu količinu dijetalnih vlakana, kiselina i bakterija. Liči je pun askorbinske kiseline, ima odličan sadržaj vlakana i pomaže u proizvodnji prave količine želučanog soka. Također dodaje volumen stolici. Uravnoteženo prisustvo različitih spojeva i minerala pruža savršeno okruženje za zdrava crijeva.

Podržava zdravlje srca

Glavni krivac za visok krvni pritisak je visok nivo natrijuma. Jedan od jednostavnih načina za rješavanje ovog problema je smanjenje unosa soli. Međutim, lakše je reći nego učiniti. Zanimljivo je da prednosti liči voća također uključuju poboljšanje zdravlja srca. Liči sadrži nekoliko minerala i folne kiseline koji pomažu u kontroli krvnog pritiska. Štaviše, visok sadržaj kalijuma u ovom voću balansira nivo natrija u tijelu.

Pomaže pri gubitku težine

Dva su razloga za to. Liči voće je bogato vlaknima, a ima malo kalorija. S druge strane, sadrži previše šećera. Kontrolisani unos je ovdje ključ. U jednoj od nedavnih studija otkriveno je da liči sadrži i polifenol koji zapravo smanjuje težinu/smanjuje masnoću.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.