Preminuo optuženi za ubistvo Srđana Vojičića, sud naložio pribavljanje dokaza o smrti
Foto: Arhiva

Preminuo optuženi za ubistvo Srđana Vojičića, sud naložio pribavljanje dokaza o smrti

Željko Vuković optužen da je sa nepoznatom osobom pokušao ubistvo književnika Jevrema Brkovića 24. oktobra 2006. godine, kojom prilikom je stradao Brkovićev tjelohranitelj Srđan Vojičić, preminuo je 1.aprila, saopštila je danas, u podgoričkom Višem sudu, njegova advokatica Aleksandra Rogošić.

Rogošić je pojasnila da je ovu informaciju dobila od majke pokojnog Vukovića koju je pozvala jer joj se optuženi nije javljao na telefonske pozive.

Sutkinja Katarina Padalica je kazala da je i sud dobio identičnu informaciju ali od policije koja je postupajući po njenoj naredbi za prinudno dovođenje Vukovića nije uspjela da ga privede jer je 1.aprila preminuo u bolnici.

Sud je potom naložio da se pribavi zvanični podatak o smrti Vukovića.

Na ovaj podatak burno je reagovao stric pokojnog Vojičića, Puniša Vojičić koji je iskazao sumnju da je Vuković ubijen ili da je sklonjen u inostranstvo.

On je insistirao da sud pored zvaničnog dopisa naloži da se ispita da li je Vuković zaista mrtav, gdje mu je grob i da li je tijelo koje se nalazi u grobnici zaista njegovo.

- Meni se čini da je ovo 1.aprilska šala. Nigdje nisam vidio obavjest o njegovoj smrti, ne znamo gdje mu je grob. Može li se vidjeti jel Vuković preminuo ili je ubijen. Vrlo je moguće da su ga malo špricnuli. On je heroinski zavisnik i žalio se i da su ga u zatvoru tukli - kazao je Vojičić.

Prema drugoj teoroji koju je iznio pred sudom, Vuković je sklonjen u Dubaji gdje nalogodavci prebijanja Brkovića imaju stanove i milijarde.

- Ipak smatram da je ubijen jer oni čiste svjedoke a mali je mnogo rekao - kazao je Vojičić.

Sud je 6. marta naložio prinudno dovođenje Vukovića obzirom da se nije pojavio na zakazanom ročištu iako je bio uredno obavješten a sudu ni na koji način nije dostavio obrazloženje za svoj nedolazak.

Advokatica Rogošić je tada podsjetila sud da je Vuković operisan početkom godine i da je od tada vrlo lošeg zdravstvenog stanja.

Apelacioni sud ukinuo je raniju presudu Višeg suda kojom je Željko Vuković osuđen na tri i po godine zatvorske kazne zbog pokušaja ubistva Brkovića ispred zgrade u kojoj je stanovao.

Vuković je istom presudom oslobođen od optužbe da je ubio Srđana Vojičića kojeg je, prema navodima presude, upucao N. N. napadač kada je pokušao da pomogne Brkoviću čuvši njegovo zapomaganje.

Prvostepenu presudu izrekla je sutkinja Vesna Kovačević.

Prema navodima ranije prvostepene presude, tokom sudskog postupka utvrđeno je da je Vuković sa N. N. osobom umišljajno pokušao da ubije Brkovića. Oni su naoružani metalnim šipkama u 21.50 časova u Ulici obala Ribnice sačekali da iz „audija A6“ kojim je upravljao Vojičić izađe Jevrem Brković, koji se uputio ka ulazu broj 8 zgrade u kojoj živi.

Vuković i N. N. osoba su neopaženo prišli Brkoviću i napali ga metalnim šipkama. Nakon prvog udarca u glavu, Brković je iz ruku oteo šipku Vukoviću i oborio ga a potom odgurnuo i drugog napadača. Čuvši zapomaganje Brkovića, Vojičić je krenuo da mu pomogne, N. N. napadač je u njega ispalio najmanje dva projektila od kojih ga je jedan pogodio u lijevom slabinskom predjelu.

Vojičić je preminuo usljed iskrvavljenja iz rascjepa aorte, gušterače, tankog i debelog crijeva. Za vrijeme napada na Vojičića, Brković je uspio da se skloni u ulaz zgrade u kojoj živi, dok su Vuković i N. N. napadač pobjegli. Vuković je uhapšen 24. oktobra 2019. godine a šest mjeseci kasnije protiv njega podignuta je optužnica za pokušaj ubistva Brkovića i ubistvo Vojičića.

Optuženi Vuković pred sudom nije želio da iznosi odbranu, navodeći da ostaje pri izjavama datim u ranijoj fazi postupka. Vuković je u prvoj izjavi naveo da nema veze sa napadom na Vojičića i Brkovića. On je u tužilaštvu tvrdio da ne poznaje Brkovića, niti je poznavao Srđana Vojičića.

Ispričao je da se bavio sakupljanjem željeza od čije je prodaje kupovao drogu.

- Nikada nikog nijesam napadao niti udarao metalnom šipkom. Nijesam učestvovao u događaju gdje je neko lice pucalo u neko drugo lice. To što je moj DNK trag nađen na šipci jedino može biti da sam u prolazu dodirnuo i odbacio tu šipku, vidjevši da od nje ne mogu zaraditi - stoji u prvoj izjavi koju je ovaj optuženi dao u istrazi.

U drugoj izjavi pred tužilaštvom u novembru 2019. godine, Vuković je ponudio istražiteljima da im ispriča ,,sve od A do Š“ u zamjenu za status zaštićenog svjedoka u ovom slučaju.

U trećoj izjavi datoj u aprilu 2020. godine, Vuković je kazao da će ispričati sve ali Specijalnom tužilaštvu, jer je u predmetnom događaju učestvovalo više lica, nalogodavaca i organizatora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.