Povratak na Zemlju tri člana posade Međunarodne svemirske stanice
(Foto: Beta/Roscosmos Space Corporation via AP)

Povratak na Zemlju tri člana posade Međunarodne svemirske stanice

Astronaut američke Svemirske agencije (NASA), jedan Rus i jedna Bjeloruskinja kosmonauta su danas bezbjedno sletjeli na Zemlju poslije boravka u Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) u orbiti oko Zemlje - saopštila je ruska agencija Roskosmos.

Kapsula Sojuz MS-24 je uz pomoć padobrana sletjela u blizini kazahstanskog grada Džezkazgana - navodi se u saopštenju Roskosmosa i dodaje da je sve bilo kako je predviđeno.

Rus Oleg Novicki i prva bjeloruska kosmonautkinja u istoriji Marina Vasilevska proveli su 14 dana u orbiti, a Amerikanka Loral O'Hara je u ISS bila 204 dana.

Za Vasilevsku i O'Haru to je bio prvi boravak u ISS.

U ISS je sada posada od četvoro Amerikanaca i troje Rusa.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je čestitao zbog uspešnog sletanja.

Rusko-zapadna saradnja u svemiru je opterećena ruskom invazijom na Ukrajinu pokrenutom u februaru 2022. i sankcijama koje su uslijedile.

ISS je jedna od rijetkih oblasti saradnje Moskve i Vašingtona koja je još u toku, a Moskva namerava da je okonča.

Ruske aktivnosti u vezi sa svemirom su ograničene nedostatkom inovacija i većina sistema se oslanja na u načelu pouzdanu, ali zastarjelu sovjetsku tehnologiju.

Ruski svemirski sektor ima sve jaču konkurenciju privatnih kompanija, kao što je američki SpejsEks (SpaceX) milijardera Ilona Maska (Elon Musk).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.