Državno tužilaštvo drži važne informacije o PGP razgovorima podalje od sudova (UPDATE2)

Državno tužilaštvo drži važne informacije o PGP razgovorima podalje od sudova (UPDATE2)

Holandsko javno tužilaštvo u Holandiji šalje sudovima manje informacija o EncroChat i Sky ECC porukama koje je policija učinila čitljivim nego što je dostupno. To je vidljivo iz stranih dokumenata koje je Crimesite vidio. Ovo se tiče takozvanih „metapodataka“, podataka koje sudije mogu koristiti da identifikuju osobe koje su poslale određene poruke. Državno tužilaštvo osporava da se nikakvi metapodaci iz kripto chatova ne šalju sudovima.

“Brate, taj metak mu je prošao kroz glavu. Dvaput.'

Ponekad razgovori sa EncroChat i Sky ECC servera koje je policija hakovala ne ostavljaju nikakvu sumnju. Čini se da je gornju rečenicu jasno napisao neko ko je bio umiješan u ubistvo, u ovom slučaju Peter R. de Vries.

Ali, za sudiju to nije dovoljno. Sve se vrti oko pitanja ko je tačno osoba koja je napisala i poslala ovu poruku. Je li to bio osumnjičeni?

Ovaj komad za pola minuta:

Europol, Nacionalna policija i Državno tužilaštvo imaju pristup svim stotinama miliona krekovanih poruka za ćaskanje od Sky ECC-a i EncroChat-a preko sistema nazvanog Chat-X. Osim samih poruka, taj sistem sadrži i povezane podatke kao što su podaci o lokaciji.

Holandski sudovi ne dobijaju sve ove podatke, kako se sada čini. Ali u Slovačkoj je ta informacija očigledno dodata sudskom spisu.

Budući da holandski sudovi ne vide ove informacije, sudije su manje u mogućnosti da utvrde da li su osumnjičeni poslali vrlo inkriminirajuće poruke. Sudovi ponekad moraju ispraviti pogrešne pretpostavke koje su istražitelji iznijeli u tom pogledu . Krekovane poruke su često jedini pravi dokaz u krivičnom predmetu. Zbog toga je odsustvo takozvanih metapodataka od velike pravne važnosti, jer osumnjičeni moraju biti u mogućnosti da se pravilno brane na pravičnom suđenju. Pogotovo ako čak rizikuju i doživotnu kaznu zatvora

'Ovdje živim'

Na sudu, Državno tužilaštvo i advokati uvijek vode raspravu o identifikaciji korisnika Encro ili Sky. Ako neko spomene adresu, a zatim u poruci napiše: 'ovdje živim', ovo može biti jak argument. Ako osumnjičeni kaže da ima alibi, sud će to provjeriti na osnovu lokacije telefona koji je navodno koristio.

Na primjer, lista kontakata s telefona koji je poslao poruku također može biti argument u ispravnoj identifikaciji osumnjičenog.

Ali ta informacija obično nedostaje u krivičnom spisu koji Državno tužilaštvo šalje sudu.

Korisnička imena i poruke

U tipičnom krivičnom predmetu, sudovi primaju debele hrpe fajlova, koji ponekad sadrže desetine hiljada poruka za ćaskanje. Detektiv piše koja korisnička imena pripadaju kojem osumnjičenom i navodi inkriminirajuće poruke tih osumnjičenih.

Kako ove poruke završavaju u sudskom spisu?

Policija je dobila poruke od EncroChat-a i Sky ECC-a kroz hakersku operaciju na serverima u Francuskoj 2020. i 2021. godine. Svi podaci su prvo otišli u Europol u Hagu, a zatim u holandsku policiju, te policijske službe u drugim zemljama.

U Europolu je izvršena selekcija poruka kako bi zemlje mogle primati poruke relevantne za njih u „paketima podataka“.

Chat-X

Publikacije o zločinima ove (i prošle godine) su već pokazale da Europol i razne policijske službe imaju pristup stotinama miliona poruka putem interfejsa koji je jednostavan za korišćenje, sistema nazvanog Chat-X. Posebno je razvijen za ovu svrhu. Postoji Chat-X za EncroChat, kao i za Sky ECC.

Detektivi ga mogu koristiti za pregledavanje poruka ako traže osobu ili ako žele dobiti informacije o konkretnom ubistvu ili, na primjer, kokainskoj mreži.

Detektivi potom odvajaju ono što smatraju važnim informacijama

Excel list

Postoje dvije operacije. Nije jasno kako se to tačno dešava. Prvo, snop poruka iz Chat-X šalje se određenom policijskom timu koji provodi konkretnu istragu. Taj paket završava u Excel listu. Detektivi su zatim kopirali poruke sa tog Excel lista u sudski spis. Postoje stotine, a ponekad i hiljade po fajlu, radi se „ručno“.

To je spis koji su pročitali sud i advokati. U nekim slučajevima, sud nalaže Državnom tužilaštvu da dostavi i Excel listove.

Ali Excel listovi i sudski fajlovi obično sadrže samo datumske i vremenske kodove, gole poruke i korisnička imena. Pored ovih informacija, detektiv zatim zapisuje zašto misle da se korisnička imena mogu povezati sa osumnjičenim.

Više podataka

Advokat Yehudi Moszkowicz je u krivičnim predmetima više puta rečeno da Državno tužilaštvo ne raspolaže drugim podacima. Dostupne su bile samo poruke i korisnička imena, naglašavali su tužioci sudu iznova i iznova.

Prošle godine se pokazalo da to nije u potpunosti istina.

Moszkowicz je slučajno otkrio da je u slučaju koji uključuje određene Sky ECC poruke, policija zapravo imala više dostupnih podataka.

22

Snimak ekrana iz Chat-X

Moszkowicz je otkrio postojanje Chat-X, odakle su ove informacije i potekle. Državno tužilaštvo je opisalo proces u dokumentima koje je Crimesite videlo i takođe imenovalo i potvrdilo postojanje Chat-X.

Slovačka

Sada advokat Moszkowicz ima informacije iz krivičnog dosijea iz Slovačke. Podaci su završili u tom fajlu koji je lokalna policija očigledno preuzela iz Chat-X-a. Ovo su razgovori iz EncroChat-a.

Moszkowicz: 'Očigledno je Slovačko javno tužilaštvo transparentnije od onog u Holandiji'.

Dostupni su sljedeći metapodaci:

3

Ključni podaci

To nisu bilo kakvi podaci, već podaci koji mogu biti ključni u dokaznom postupku u krivičnom predmetu ili za odbranu osumnjičenog. Telefonski uređaj se može identificirati IMEI brojem. IMSI broj se može povezati sa određenim telefonskim brojem. Na osnovu liste kontakata, sudija može utvrditi ko očigledno nekoga poznaje. A podaci o lokaciji mogu pokazati da li je korisnik bio u blizini mjesta zločina.

Ako ove informacije postoje, a proslijeđene su i Slovačkoj, zašto ih nema u holandskim krivičnim dosijeima?

Moszkowicz:

Neprihvatljivo je da holandsko javno tužilaštvo daje manje informacija advokatu osumnjičenog o njegovim računima nego što državno tužilaštvo daje stranim organima o istom računu. Holandsko javno tužilaštvo je inicijator Sky i Encrohacks, a ujedno i tehnički implementator ove progresivne operacije. Ne može biti da Državno tužilaštvo uskrati te relevantne informacije.

Rođak

U velikom krivičnom predmetu koji uključuje sumnje u trgovinu drogom i oružjem protiv rođaka Ridouana Taghija, koji je osuđen na doživotnu kaznu, Moszkowicz je pitao sud kako tačno kriminalističko odjeljenje dobija podatke i imaju li pristup podacima poznatim u Slovakia.

Advokat Moszkowicz: 'Teško je razumjeti zašto nije jasno koja se oprema koristi i kakav je njen utjecaj na podatke. Pouzdanost dokaza je uvijek osnova krivičnog suđenja. Čini mi se da to zanima i sudije.'

Otisci prstiju

Posljednjih godina, Nizozemska je bilježila niz velikih krivičnih slučajeva koji uključuju likvidacije, veliku trgovinu kokainom i proizvodnju sintetičkih droga, u kojima krekovane poruke u četovanju predstavljaju gotovo jedini dokaz.

Moszkowicz:

Znamo upotrebu sumnjivih otisaka prstiju, analizu DNK materijala ili analizu i zapljenu droge. Ove procedure su pokrivene od početka do kraja u holandskom zakonodavstvu. Od obezbjeđivanja materijala, preko skladištenja, transporta, istraživanja, ponovnog skladištenja i konačno uništenja.

U svakom koraku mora se osigurati koja je osoba bila uključena, koje su radnje provedene, kako je stvar prebačena na sljedeći korak, itd. Nikada ne može postojati vrijeme kada dokazi nisu ničija odgovornost. Ništa nam nije rečeno o prikupljanju i obradi dokaza od EncroChat-a i Sky ECC-a. Smatram da bi sudovi trebali uzbuniti Državno tužilaštvo zbog toga.

Portparol nacionalnog javnog tužilaštva kaže da "nije tačno" da holandski sudovi ne primaju metapodatke kripto poruka. 'Općenito, češće je da se ove poruke dodaju u krivični dosije zajedno sa službenim izvještajem koji identifikuje korisnika(e).'

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.