Kolumbija za odabrane policajke: U studijsku posjetu nisu poslali iskusne inspektore
Foto: Instagram Printscreen

Kolumbija za odabrane policajke: U studijsku posjetu nisu poslali iskusne inspektore

Pored policijskih inspektora obučenih za borbu protiv krijumčarenja droga i dugogodišnjih obavještajaca, Uprava policije (UP) je u studijsku posjetu Kolumbiji poslala Kristinu Đukanović, šeficu kabineta tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, i načelnicu u Sektoru za finansijsko-obavještajne poslove (SFOP) Sandu Vučić.

To se desilo dok je policijom komandovao Nikola Terzić.

Iz te bezbjednosne institucije nijesu konkretno odgovorili na pitanja koja su “Vijesti” uputile u novembru prošle godine - koji rezultati u borbi protiv droge i krijumčarenja, koje su postigle te dvije službenice, ih je preporučio za odlazak u Kolumbiju.

Ipak, opravdali su njihov put iskustvom u SFOP, a za Đukanović i onim koje je stakla u Adžićevom kabinetu.

Ni ostala dva učesnika studijske posjete nijesu inspektori koji se godinama bore protiv krijumčarenja droga, ali su dugogodišnji službenici Uprave policije koji su radili u brojnim sektorima.

Krajem prošle godine, iz UP su objasnili da je tema studijske posjete za koju su “Vijesti” pitale - “Pomorska obavještajna služba”.

“Te je ovo bila prilika za definisanje načina saradnje u odnosu na razmjenu operativnih informacija i sagledavanje stanja u smislu eventualnog formiranja organizacione jedinice u Upravi policije Crne Gore u odnosu na pomorske obavještajne poslove”, odgovorili su iz UP.

Nijesu odgovorili kada je Đukanović vraćena u SFOP, s obzirom na to da je, nakon što je Adžić postao ministar unutrašnjih poslova, ona postavljena za šeficu njegovog kabineta. Iz UP su “Vijestima” nezvanično kazali da je u taj Sektor vraćena samo nekoliko dana prije nego što je Milojko Spajić 31. oktobra prošle godine formirao Vladu i za ministra unutrašnjih poslova imenovao Danila Šaranovića.

Za Vučić, koja je navodno sada u kabinetu novoizabranog v. d. direktora Uprave policije Aleksandar Radovića, iz te bezbjednosne institucije dali su podrobno objašnjenje zašto je bila učesnik crnogorske delegacije.

Naveli su i da je to bilo nužno jer je organizator tražio da u posjetu dođe neko ko službenicima MUP-a i Policije Kolumbije, Ekvadora i Velike Britanije može dati instrukcije o “zaključivanju međunarodnih sporazuma o policijskoj saradnji”.

“Glavna policijska savjetnica Sanda Vučić obavlja poslove savjetnice direktora Uprave policije i koordinatorke međunarodne policijske saradnje, te je u tom svojstvu bila član delegacije Uprave policije. Osim toga, v. d. direktora Uprave policije Nikola Terzić zbog ranije preuzetih obaveza nije mogao učestvovati u ovoj studijskoj posjeti, te je u istu uputio četiri predstavnika UP. Takođe, organizator studijske posjete prilikom organizacije i komunikacije sa Upravom policije Crne Gore zatražio je da jedan od članova delegacije bude neko ko službenicima MUP-a i Policije Kolumbije, Ekvadora i Velike Britanije može pružiti informacije i instrukcije u odnosu na zaključivanje međunarodnih sporazuma o policijskoj saradnji ili memoranduma o razumijevanju, što se direktno odnosi na razmjenu operativnih informacija u budućnosti, iz kojih razloga je glavna policijska savjetnica Sanda Vučić upućena u posjetu. Osim toga, ona je tokom ove posjete za zadatak imala i definisanje narednih koraka sa predstavnicima Velike Britanije u odnosu na studijsku posjetu predstavnika policije Kolumbije i Ekvadora Crnoj Gori koja je planirana početkom naredne godine (2024. prim. aut.)”, kazali su iz Uprave policije krajem prošle godine.

Objašnjenje za odlazak Đukanović bilo je prilično šturo:

“Kristina Đukanovic je boravila u studijskoj posjeti Latinskoj Americi u svojstvu policijske službenice Sektora za finansijsko-obavještajne poslove, a imajući u vidu prethodno iskustvo rada u toj organizacionoj jedinici, kao i u kabinetu ministra unutrašnjih poslova u smislu definisanja narednih koraka u odnosu na strateški nivo saradnje. Osim toga, sastancima su prisustvovali i predstavnici finansijsko-obavještajnih jedinica Ekvadora i Kolumbije, te je prisustvo predstavnika iz Crne Gore bilo značajno”, odgovorili su iz UP.

Pojasnili su da su osim Sande Vučić i Kristine Đukanovic, članovi delegacije bili v. d. pomoćnika direktora za Sektor granične policije (Milutin Vasiljević) i načelnik Odsjeka za kriminalističko-obavještajne poslove (Ivan Jokić).

Iz UP su naveli da je sve troškove učešća za četvoro predstavnika UP pokrio organizator, a odgovarajući na dodatna pitanja objasnili su da nijesu bili pokriveni troškovi za dane putovanja.

“Organizator je pokrio troškove učešća za četiri predstavnika Uprava policije, osim za dane putovanja. Shodno Uredbi o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, policijske službenike sljeduje 40 odsto od dnevnice, pa je ukupna procjena troškova (tokom svih dana trajanja studijske posjete) po osobi 430 eura, što je ukupno za četiri službenika 1.720 eura”.

Policijska ovlašćenja stekle tek prije nekoliko godina
Iz Uprave policije nijesu odgovorili na to smatraju li da su se Đukanović i Vučić opravdano našle na spisku za studijsku posjetu Kolumbiji, prije brojnih inspektora sa dugogodišnjim stažom u borbi protiv droge i krijumčarenja, naročito Đukanović, koja je do tada bila u kabinetu ministra Adžića, a ne u jedinici iz koje je poslata.

Detaljno su, međutim, odgovorili na pitanja o njihovom zaposlenju u UP, a iz tih odgovora proizilazi da su Đukanović tek 2020, a Vučić 2019. godine dobile policijska ovlašćenja.

“Kristina Đukanović je 2006. godine zasnovala radni odnos u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Radni odnosu u Sektoru za finansijsko obavještajne poslove je zasnovala 2020. godine po internom oglasu unutar organa na koji se mogu prijaviti svi policijski službenici koji ispunjavaju uslove, kada je i dobila policijska ovlašćenja”, kazali su iz UP.

Izostavili su da objasne to da je ona od imenovanja Adžića za ministra unutrašnjih poslova, pa do izbora nove Vlade, bila raspoređena na poziciju šefice kabineta.

“Sanda Vučić je 2013. godine zasnovala radni odnos u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a u Upravi policije 2019. godine kada je i dobila policijska ovlašćenja. Funkciju načelnice odsjeka u Sekoru za za finansijsko obavještajne poslove stekla je u junu 2023. godine nakon sprovedene procedure internog oglasa na koji se mogu prijaviti svi policijski službenici koji zadovoljavaju uslove. Sanda Vučić je po nalogu v.d. direktora Uprave policije, a zbog potreba rada, trenutno angažovana na poslovima koordinatorke međunarodne policijske saradnje”, kazali su tada iz UP.

Ni za Vučić nijesu objasnili da je prije prelaska u SFOP radila u kabinetu ministra unutrašnjih poslova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.