Uskršnja poslanica nadbiskupa barskog Đonlešaja

Uskršnja poslanica nadbiskupa barskog Đonlešaja

Društva urušena korupcijom stvorila nepravedne sisteme

Uskrs nas podsjeća i opominje da uprkos tolikim životnim izazovima ne smijemo gubiti nadu ni hrabrost, poručio je u uskršnjoj poslanici apostolski upravitelj Kotorske biskupije i nadbiskup barski, monsinjor Rok Đonlešaj.

U obraćanju vjernicima uoči Uskrsa, on je upozorio na izazovna vremena u kojima živimo, ratove koji se vode, ali i da među ljudima vlada sve veća otuđenost, te da su društva urušena korupcijom i koristoljubljem stvorila nepravedne sisteme, bez saosjećanja i brige za najosjetljivije.

– Draga braćo i sestre, godišnja proslava Kristova uskrsnuća, našeg najvećeg blagdana, prilika je da istinski osnažimo vjeru, ispunimo srce radošću i nadom, te svoju ljubav prema Gospodinu i braći ljudima oživimo zanosom koji proizlazi iz Kristove uskrsne pobjede. Svjesni smo da je vrijeme u kojem živimo izazovno na svim područjima ljudskog života. O tome nam je i papa Franjo progovorio u ovogodišnjoj Korizmenoj poruci: "U ovom povijesnom času izazovi su ogromni, jecaji bolni. Proživljavamo treći svjetski rat koji se vodi u dijelovima. Osmjelimo se gledati na naš svijet ne kao da je na umoru, nego u procesu rađanja, ne na kraju, nego na početku velikog novog poglavlja povijesti. A za to je potrebna hrabrost". (Poruka svetoga oca Franje za korizmu 2024. godine.) Uz brojna zla koja su plod grijeha i ustrajnog odbijanja Božje milosti i poruke spasenja, moramo s tugom primijetiti da među ljudima vlada sve veća otuđenost, te da su društva urušena korupcijom i koristoljubljem stvorila nepravedne sustave, bez sućuti i brige za najosjetljivije – kazao je monsinjor Đonlešaj.

Kako je upozorio, ratovi koji bjesne, mržnja i nepravde, protive se Božjem naumu spasenja i slobode za sve ljude, ali su ujedno, kako dodaje, posledica slobodnog izbora – izbora koji ne želi opšte dobro i koji odbija Božje zapovijedi i zakone.

– Naš izbor uvijek mora biti Gospodin Isus i njegovo Evanđelje: samo On je Put, Istina i Život, samo u njemu treba biti sva naša nada, radost i ljubav. Uskrs nas podsjeća i opominje da, unatoč tolikim životnim izazovima, ne smijemo gubiti nadu i hrabrost. Nakon tame Velikog petka i šutnje Velike subote, zvona Uskrsnog jutra i radosni poklik "Aleluja" najavljuju radost novog života. Naše je kršćansko poslanje svjedočiti Kristovu pobjedu nad smrću i grijehom, živjeti ljubav zbog koje je On za nas podnio sramotu križa, te vjeru, obnovljenu milošću Uskrsa, svjedočiti djelima: prvi korak je uvijek osobno obraćenje i tješnje prianjanje uz Krista Uskrsloga. Naša srca ranjena patnjom naći će utjehu i snagu oslanjajući se na Kristovo srce probodeno na drvu križa – navodi se u uskršnjoj poslanici nadbiskupa barskog.

Poziv na duhovni i mentalni preporod

Slavlje Uskrsa poziv je na duhovni i mentalni preporod, na oživljavanje učeničkog zanosa koji će neumorno prenositi radost Evanđelja na spasenje svim ljudima, poručio je barski nadbiskup.

– Naša bratska ljubav treba biti konkretna i djelotvorna, uvijek imajući u vidu bližnje u potrebi, kojima možemo pomoći molitvom i djelima koje su u skladu s našim mogućnostima: "Ne možemo činiti velika djela, samo mala djela s mnogo ljubavi". (Sv. Majka Terezija). Braćo i sestre, dopustimo da Kristova prisutnost obasja našu svakodnevicu i pomogne nam da budemo istinski graditelji njegova Kraljevstva ljubavi, mira i pravde u ovom rastrzanom i ranjenom čovječanstvu – poručio je monsinjor Đonlešaj.

Vjera u Uskrslog Krista, kako je dodao, pomaže nam da živimo život ispunjen smislom i nadom, nasuprot svijetu koji nudi besmisao i beznađe.

– Ovog Uskrsa nastojmo oživjeti i svoj odnos prema vlastitoj župnoj zajednici, prema slavlju nedjeljne euharistije u kojoj nas Krist sabire na svoju gozbu ljubavi. Ne smijemo smetnuti s uma da kao vjernici ne slijedimo neku vlastitu, individualnu religioznost, već Boga slavimo u zajednici Crkve koju je Krist osnovao. Neka i u našim obiteljskim slavljima uvijek Krist bude prisutan po zajedničkoj molitvi i zahvalnosti – rekao je monsinjor Đonlešaj.

Izvor:Dan

 

 

 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.