Opasno zaoštravanje u BiH: SAD podstiču Kristijana Šmita na upotrebu

Opasno zaoštravanje u BiH: SAD podstiču Kristijana Šmita na upotrebu "bonskih ovlašćenja"

Oglasila se i Ambasada SAD u Sarajevu, koja je pozdravila Šmitovu odluku da, kako se navodi, donese zakon za jačanje izbornog integriteta u BiH

Pomoćnik američkog državnog sekretara za za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen saopštio je da SAD potvrđuju punu podršku visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu i njegovoj upotrebi "bonskih ovlašćenja".

"To su tehničke promjene koje poboljšavaju integritet izbora, a to je ono što je potrebno za dobro, demokratsko upravljanje", napisao je O'Brajen na društvenoj mreži Iks.

Na istoj društvenoj mreži oglasila se i Ambasada SAD u Sarajevu koja je pozdravila Šmitovu odluku da, kako se navodi, donese zakon za jačanje izbornog integriteta u BiH.

"Žao nam je što se sve stranke nisu angažovale u dobroj namjeri ili istinski založile za izborni integritet. Njihov neuspjeh je razlog zašto je OHR morao da reaguje. Od vitalnog je značaja osigurati da izbori budu slobodni i pošteni i da građani BiH znaju da će njihovi glasački listići biti prebrojani onako kako su obeleženi", navode iz Ambasade SAD.

Nakon što je Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat kao visoki predstavnik, juče "nametnuo" odluku o izmjenama Izbornog zakona BiH, iz Brisela je poručeno da se reforme očekuju od lokalnih vlasti, a da visoki predstavnik izvršna ovlašćenja koristi "samo kao poslednju mjeru. Naveli su i da je opsežna međunarodna supervizija "nekompatibilna s evropskom budućnosti BiH".

Inače, tzv. "bonska ovlašćenja" visokog predstavnika u BiH odnose se na odluke Veća za sprovođenje mira (PIK) u BiH doneta na sastanku u Bonu, decembra 1997. godine.

PIK je tada, razrađujući Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim su određena ovlašćenja visokog predstavnika, omogućilo visokom predstavniku da smjeni sa dužnosti javne zvaničnike koji krše zakonski preuzete obaveze i Dejtonski sporazum, kao i da, kada to smatra neophodnim, nametne ključne zakone ukoliko ih ne usvoje zakonodavna tela BiH.

Tzv. bonska ovlašćenja ranije su korišćena i za smjenu visokih zvaničnika iz Republike Srpske, uključujući i nekadašnjeg predsednika RS Nikolu Poplašena. NJega je početkom 1999. godine smenio tadašnji visoki predstavnik Karlos Vestendorp, svega nekoliko meseci nakon što je Poplašen izabran za predsjednika.

Izvor:RT.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.