Specijalna izvjestiteljka UN o ljudskim pravima: Izrael je razorio Gazu, skoro polovina ubijenih su djeca
RANJENO DIJETE U GAZI/ - AMBASADA DRŽAVE PALESTINA/ FACEBOOK

Specijalna izvjestiteljka UN o ljudskim pravima: Izrael je razorio Gazu, skoro polovina ubijenih su djeca

Specijalna izvjestiteljka UN-a o stanju ljudskih prava na okupiranim palestinskim teritorijama od 1967. Frančeska Albanese predstavila je danas svoj izvještaj UN Savjetu za ljudska prava u Ženevi. U izvještaju pod nazivom ‘‘Anatomija genocida‘‘ se navodi, između ostalog, i da nakon pet mjeseci rata u Gazi ubijeno više od 13.000 djece, a da je 75 odsto naselja uništeno i oštećeno.

Nakon pet mjeseci vojnih operacija, Izrael je razorio Gazu. Ubijeno je preko 30 hiljada Palestinaca uključujući više od 13 hiljada djece. Pretpostavlja se da je još 12.000 mrtvih i 71 hiljada povrijeđenih, od kojih su mnogi ostali osakaćeni, 75 odsto stambenih naselja je uništeno. 80 odsto cjelokupne populacije je prisilno raseljeno, navela je Frančeska Albanese.

- Hiljade porodica su izgubile svoje voljene ili su potpuno zbrisane. Mnogi nisu mogli sahraniti ili oplakivati svoje bližnje, već su primorani da ostave njihova tijela da se raspadaju po kućama, ulicima ili pod ruševinama. Hiljade Palestinaca je zatvoreno i sistematski podvrgnuto nečovječnom i ponižavajućem postupanju. Neprocjenjivu kolektivnu traumu doživjeće generacije koje dolaze - navodi se u izvještaju Albaneze, koji prenosi Ambasada države Palestina u Crnoj Gori.

Analizirajući obrasce nasilja i izraelsku politiku u napadu na Gazu, ovaj izvještaj zaključuje da postoje razumni razlozi za vjerovanje da je prag koji ukazuje na izvršenje genocida od Izraela ispunjen.

Jedan od ključnih nalaza je da su izraelsko izvršno i vojno rukovodstvo i vojnici namjerno iskrivili principe jus in bello, potkopavajući njihove zaštitne funkcije, u pokušaju da legitimizuju genocidno nasilje nad palestinskim narodom, navela je Albaneze. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.