Amerikanci upozoravaju: ISIS-K sprema novi teroristički napad u narednih šest mjeseci
MOSKVA, TERORISTIČKI NAPAD/ - PRINTSCREEN

Amerikanci upozoravaju: ISIS-K sprema novi teroristički napad u narednih šest mjeseci

Američki zvaničnici tvrde da je napad na tržni centar Krokus siti hol u Moskvi u petak 22. marta izvršila najnemilosrdnija frakcija Islamske države iz Korasana (ISIS-K) i upozoravaju da ona ima mogućnost i volju da izvrši napad na interese SAD i Zapada u narednih šest mjeseci, piše Njujork tajms.

List navodi da je šef Centralne komande vojske SAD Majkl Kurila upozorio 21. marta upozorio komitet donjeg doma Kongresa da ISIS-K "poseduje mogućnost i volju da napadne interese SAD i Zapada u narednih šest meseci bez skoro ikakvog upozorenja".

Istraživač terorizma u Savjetu za međunarodne odnose Brus Hofman odbacio je tvrdnje Rusije da Ukrajina stoji iza terorističkog napada u Moskvi i ukazao da je riječ o "klasičnom modus operandi ISIS-a".
image

Riječ je o njihovom trećem napadu na neki koncert na sjevernoj hemisferi u protekloj deceniji, kaže Hofman i podsjeća na napad u Parizu 2015. na pozorište Bataklan i na bombaški napad 2017. godine u Mančesteru, na koncertu pjevačice Arijane Grande.

-ISIS-K cilja Rusiju u prethodne dvije godine i često kritikuje predsjednika Vladimira Putina - rekao je stručnjak za protivterorizam Kolin Klark i dodao da ta grupa "optužuje Kremlj da ima krv muslimana na svojim rukama, misleći na intervencije Moskve u Avganistanu, Čečeniji i Siriji".
imageOn je dodao da je veliki broj pripadnika ISIS-K iz Centralne Azije, a da žive i rade u Rusiji.

- Prijetnja od ISIS ostaje velika briga u borbi protiv terorizma- istakla je direktorka Nacionalne obavještajne službe SAD Avril Hejns i ukazala da je najveći broj globalnih napada ISIS-a sprovela grupa ISIS-K.

ISIS-K grupa postala je poznata posle dolaska talibana na vlast u Avganistanu 2021. godine kada je njen član, bombaš samoubica ubio 13 američkih službenika i 170 civila.

Iako su mnogi napadi te grupe izvršeni uspješno kod granice sa Pakistanom, većina njihovih planova u Evropi je osujećena uz pomoć zapadnih obavještajnih službi.

U julu 2023. godine Holandija i Njemačka su u zajedničkoj akciji uhapsile sedam Tadžikistanaca, Turaka i Kirgistanaca povezanih sa ISIS-K mrežom koja je sumnjičena za planiranje napada u Njemačkoj, navodi Njujork tajms.

Veliki sibirski zid izgradila je još uvijek nepoznata civilizacija

-Za sada, ISIS-K se primarno oslanjala na neiskusne operativce u Evropi koji bi izvršili napade u njeno ime- rekla je šefica Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Kristin Abized.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.