Batrićević: U vremenu u kojem je isplivao najgori mulj ne čudi stavljanje flastera na usta kritičara
Foto: Mara Babović/Pobjeda

Batrićević: U vremenu u kojem je isplivao najgori mulj ne čudi stavljanje flastera na usta kritičara

Nastavak suđenja istoričaru i profesoru na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost (FCJK) dr Bobanu Batrićeviću, po optužnici tužiteljke Snežane Šišević, nastavlja se sjutra u podgoričkom Sudu za prekršaje.

Kao i pred prvo ročište, očekuju se da će podršku profesoru FCJK pružiti više stotina građana na najavljenom skupu u 8.30 sati ispred pomenutog suda.

Batrićević u izjavi za Portal Analitika kaže da ne vjeruje da će se proces prekinuti jer, kako ističe, za to nema nikakvih nagovještaja.

- Moram reći da ste odlično kvalifikovali proces kao apsurdan. Sve pomalo liči na teatar apsurda u kome su radnje i postupci besmisleni, ali zasigurno izazivaju nelagodu. Aktivni promoteri zla i ratnih zločinaca, nosioci vidljive i nevidljive moći, mirno i iz publike posmatraju sudski progon njihovih kritičara. Asocirali ste me s tim apsurdom na jedan osvrt Hane Arendt u kome pravi mali omaž Brehtu, đe veli kako je vrijeme modernosti pervetiralo vrijednosti: gangsteri su postali simpatični, a policija dosadna. Naša epoha je takva, i ja nemam ideju kakav sve to epilog može imati - kaže Batrićević.

Na pitanje što gašenje slobode govora kazuje o stanju u našem društvu, ističe da nam to govori da 2020. godine nije došlo do raskida s polu-autoritarizmom, kako nam se to predstavljalo slavopojno, već upravo suprotno.

- Nove vlasti su od stare preuzele sve ono najgore: đon demokratiju, korupciju i favorizaciju karijernih, ali lukavih nesposobnjakovića - izričit je Batrićević.

Kako dodaje, takvi su posebno opasni ako su nadimljeni zločinačkom ideologijom.

- U takvom vremenu, đe je isplivao najgori mulj, stavljanje flastera na usta kritičara ne čudi - naglašava on.

No, profesor FCJK poručuje da, uprkos svemu, neće odustati.

- Koliko gođ da nas ućutkuju, sude i progone, kritikovaćemo. Pisaćemo i govoriti slobodno, i još i još i još - poručuje Batrićević.

Podsjećamo, prvo ročište suđenja Batrićeviću je održano 21. januara u Sudu za prekršaje u Podgorici, kada se ispred zgrade suda okupio veliki broj onih koji podržavaju Batrićevića i slobodu govora i misli. O tome skupu je izvijestio i portal IN4S u nepotpisanom tekstu „Bal vampira u Titogradu: Satanisti, bogoborci i skeptici stali u odbranu lika i nedjela Bobana Batrićevića“.

Više državno tužilaštvo je 22. januara formiralo slučaj povodom tog teksta i provjerava da li ima govora mržnje ili drugih elemenata krivičnog djela.

Pobjedi je tada iz VDT odgovoreno da se preduzimaju sve mjere i radnje, te da će prikupiti sva potrebna obavještenja i da će tužilaštvo izvršiti analizu istih i donijeti odluku u predmetu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.