Odnosi Francuske i Crne Gore utemeljeni na saradnji i prijateljstvu
Odović i Maske (Foto: MDUP)

Odnosi Francuske i Crne Gore utemeljeni na saradnji i prijateljstvu

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Janko Odović, sastao se sa ambasadorkom Francuske u Crnoj Gori, An Mari Maske. Istaknuvši izuzetno dobre bilateralne odnose dviju država, ministar Odović je naglasio značaj nedavno potpisane Deklaracije de Chaillot u Parizu, kao temelj za dalji napredak u ostvarenju zajedničkih ciljeva u oblasti održivog razvoja.

Nakon nedavne posjete predsjednika Vlade Crne Gore Milojka Spajića Republici Francuskoj, gdje su istaknute ključne teme za dalje jačanje bilateralnih odnosa između dvije prijateljske zemlje, na sastanku je naglašena saradnja sa jednom od najvećih francuskih kompanija "Bouygues" u oblasti građevinarstva i infrastrukture. Očekuje se da će nakon potpisivanja međudržavnog Sporazuma u oblasti gradnje infrastrukture, "Bouygues" postati ključni partner u ovom sektoru. U skladu sa tim, predstavnici kompanije planiraju posjetu Crnoj Gori sredinom aprila kako bi razgovarali sa predstavnicima Vlade i relevantnih ministarstava o mogućnostima saradnje i konkretnim projektima.

Tokom sastanka, Odović i Maske takođe su razgovarali o potrebi izgradnje nove bolnice u Podgorici. Ovo je ključni projekat za unapređenje zdravstvene infrastrukture u našoj zemlji, i očekuje se da će francuska podrška biti od suštinskog značaja u realizaciji ovog projekta.

Ambasadorka je takođe pohvalila intenciju Vlade Crne Gore i Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine povodom unapređenja ambijenta za strane investicije, što predstavlja važnu promjenu za državu. Ministar Odović je naglasio da će kroz reforme Crna Gora dodatno napredovati, a Republika Francuska podržava i daje jasnu podršku u cilju stvaranja još bolje biznis klime.

Maske je informisala Odovića o trenutnoj potrebi proširenja kapaciteta škole francuskog jezika u Podgorici. Ministar Odović je izrazio odlučnost da će, u skladu sa mogućnostima Ministarstva, pružiti svoju podršku ovom projektu.

Odović izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom između Crne Gore i Francuske, ističući spremnost njegovog ministarstva da podrži sve inicijative koje doprinose daljem jačanju bilateralnih odnosa i unapređenju infrastrukturnih kapaciteta Crne Gore i njenom što skorijem priključenju EU.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.