Perovićeva po spornim rješenjima prihodovala preko 22.000 eura

Perovićeva po spornim rješenjima prihodovala preko 22.000 eura

Direktorica ASK pod lupom SDT

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović prošle godine na osnovu spornih rješenja za varijabilni dio zarade i prekovremeni rad ostvarila je primanja u iznosu od 13.447 eura, navodi se u izvještaju Budžetskih inspektora. Pored toga inspektori su utvrdili i da je Perovićeva po osnovu rješenja koja su donesena mimo zakona za rad u radnim grupama ostvarila naknadu od 8.722 eura.

Budžetske inspekcije utvrdila je brojne nepravilnosti tokom inspekcijskog nadzora u Agenciji za sprječavanje korupcije, na čijem je čelu Jelena Perović. Izvještaj je objavljen sa sajtu Ministarstva finansija, piše RTCG.

Navode da u dijelu dodjele varijabile i naknada za prekovremeni rad nijesu primjenjene odredbe Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

“Nijesu primjenjene odredbe Zakona o zaradam u javnom sektoru. Rješenje o naknadama i drugim primanjima za lica koja su izabrana, imenovana ili postavljena u skladu sa propisima, osim za lica iz stava 2 ovog člana, donosi organ radno tijelo koji ih je izabrao, imenovao ili postavio”, navodi se u zapisniku. Navedeno ima za posljedicu da je direktorica za period od januara do decembra 2023. na osnovu navedeih rješenja ostvarila zaradu od 13.447 eura”, navodi se u dijelu zapisnika.

Budžetski inspektori su zaključili i da Statut ASK-a nije usklađen sa Zakonom o zaradam zaposlenih u javnom sektoru u dijelu odredbi kojim se definišu prava na naknade i načini ostvarivanja za članove radnih tijela.

“Naknade za komisije i savjete ustanovljene posebnim zakonom ili odlukom organa lokalne samouprave, kao i komisije obrazovane za realizaciju projekata od državnog interesa mogu se isplatiti uz saglasnost Vlade, odnosno organa lokalne samouprave, po prethodno pribavljenoj potvrdi o raspoloživim sredstvima od strane Ministarstva odnosno nadležnog organa lokalne uprave za finansiranje”, stoji u zapisniku.

Po tim rješenjima o naknadama, koja su za budžetske inspektore sporna, a koja je donijela direktorica ASK-a, u prošloj godini je isplaćeno 65.343 eura.

“Utvrđeno je da nijesu primjenjene odredbe Zakona o zaradama u javnom sektoru. Odgovorno lice u subjektu nadzora donosilo je Rješenja o utvrđenoj naknadi za radnu grupu za utvrđivanje liste javnih funkcionera na lokalnom nivou za direktoricu ASK-a, kao neovlašćeno lice”, navode inspektori.

Kako pojašnjavaju, rješenje o naknadama izabrane članove donosi organ koji ih je izabrao.

“Navedeno ima posljedicu da je direktorica, na osnovu ovih rješenja, ostvarila naknadu u iznosu od 8.722 eura”, stoji u zapisniku budžetskih inspektora.

Naknade članovina i predsjedniku Savjeta uvećane mimo zakona i znanja Vlade

Inspektori navode i da je odlukom utvrđivanju visine naknada za rad predsjednika i članova Savjeta ASK-a izvršeno privremeno usklađivanje naknada, bez saglasnosti Vlade, mimo Zakona o zaradama u javnom sektoru. Po tom osnovu za pola godine isplaćeno je oko 12.000 eura više od onoga što zakon predviđa,

Shodno toj odluci utvrđene su naknade od 648 eura za članove savjeta i 926 eura za predsjednika.

“Prosječna bruto zarada na nivou 2022. iznosila je 883 eura te su naknade trebale biti utvrđene u iznosu od 441 eura za predsjednika i za članove savjeta, što bi za period od januara do jula 2023. iznosilo 15.452 eura. Isplaćene naknade predsjedniku i članovima Savjeta od januara do jula 2023. iznosile su 27.749 eura”, navode budžetski inspektori u zapisniku.

Perovićeva: Nestručnost i zla namjera budžetskih inspektorki

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije izjavila je prigovor na zapisnik koji potpisuju dvije budžetske inspektorke, jer je, kako navode, “dokument pun pravnih i logičkih besmislica”, te da će u sudskim postupcima dokazati da je zakon na njihovoj strani.

“U primjedbama se u bitnom navodi da je zapisnik o inspekcijskom nadzoru sačinjen nezakonito, da odgovara tabloidnim naslovnicama, da nema značaj javne isprave kao takav, da su se pogrešno tumačile norme, da se to može pripisati nestručnosti i zloj namjeri budžetskih inspektorki što narušava integritet Ministarstva finansija”, navodi Perovićeva u primjedbama.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.