Dom zdravlja Glavnog grada započeo obavezne sistematske preglede djece za upis u prvi razred osnovne škole

Dom zdravlja Glavnog grada započeo obavezne sistematske preglede djece za upis u prvi razred osnovne škole

Dom zdravlja Glavnog grada od 1. marta 2024. je započeo sa obaveznim sistematskim pregledima djece za upis u prvi razred osnovnih škola.

“Pregledi su obavezni za svu djecu rođenu 2018. i obavljaju se kod izabranog pedijatra u predhodno zakazanom terminu. Mole se svi roditelji i staratelji koji do sada nisu zakazali sistematske preglede svoje djece da iste zakažu kod izabranih pedijatra. Pregledi se mogu zakazati putem telefona ili direktno kod sestara u Domu zdravlja”, saopšteno je iz Doma zdravlja Galvni grad.

Sistematski pregled podrazumjeva osnovna antropometrijska mjerenja, tj mjerenje tjelesne mase i tjelesne visine i unošenje dobijenih podataka u karte rasta, da bi se procjenilo da li dijete
težinom i visinom odstupa od očekivanog za uzrast i pol. Obavlja se kompletan pregled djeteta po svim organskim sistemima, procjenjuje se stanje vida, sluha i govora, emocionalna i
kognitivna zrelost djeteta, kao i grafomotorika.

“Ukoliko se nakon pregleda procjeni da postoji potreba za dodatnom konsultacijom , dijete se upućuje na druge specijalističke i subspecijalističke preglede”, navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.