Rusija traži od Njemačke da zvanično prizna opsadu Lenjingrada kao genocid
Ilustracija

Rusija traži od Njemačke da zvanično prizna opsadu Lenjingrada kao genocid

Rusija je zatražila od Njemačke da zvanično prizna kao čin genocida opsadu Lenjingrada i druge zločine koje su njemački nacisti počinili nad narodima Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu.

U noti koju je ministarstvo spoljnih poslova Rusije poslalo Njemačkoj ukazuje se na „dvostruke aršine“ Berlina kad je riječ o zvaničnom priznanju zločina protiv čovječnosti koje je Njemačka počinila u prošlosti kao akte genocida, navodi ruska državna agencija TASS.

“Dok zločine iz kolonijalne ere priznaje kao akte genocida, Nemačka do sada nije učinila isto u vezi sa opsadom Lenjingrada i drugim zločinima nad narodima Sovjetskog Saveza počinjenim tokom Drugog svjjetskog rata“, navodi se u noti.

Dodaje se da Rusija „insistira da Njemačka zvanično prizna te zločine Trećeg rajha kao akte genocida“.

Prema ruskoj noti, navodi Berlina da je to pitanje riješeno isplatom reparacija poslije Drugog svjetskog rata „potpuno su neprihvatljivi i neuvjerljivi“.

“Suštinski ne može postojati nikakva pravna veza između poslijeratnih reparacija i obezbjeđenja pravde za sve koji su preživjeli opsadu Lenjingrada, bez obzira na njihovu etničku pripadnost“, navodi se u noti.

Njemačka je platila odštetu jedino jevrejskim žrtvama opsade Lenjingrada, današnjeg Sankt Peterburga, uz obrazloženje da su oni tokom Drugog svjetskog rata bili posebno proganjani od nacista. Stav Njemačke je da je odšteta ostalim građanima Lenjingrada pokrivena reparacijama koje je platila poslije 1945. godine.

Rusija u noti ukazuje i na njemačku “nemoralnu logiku“ i navodi da je ta zemlja „decenijama isplaćivala socijalna davanja bivšim vojnicima Trećeg rajha, članovima SS jedinica i saradnicima nacističkog režima“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.