Tužbom bi da dokažu da Vujičić nije bio u konfliktu interesa

Tužbom bi da dokažu da Vujičić nije bio u konfliktu interesa

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama na mišljenje ASK-a uzvratila obraćanjem Upravnom sudu

Pravni eksperti, koje je konsultovala Pobjeda, kazali su da nije dozvoljeno podnositi tužbe na mišljenje ASK-a jer je ono usmjereno na jačanje integriteta institucije, odnosno kako se ne bi ponavljale greške kada je utvrđeno da je nečije djelovanje puno korupcijskih rizika i otvara prostor da posmatrač može da vjeruje da je u pitanju koruptivna radnja.

gencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) podnijela je tužbu Upravnom sudu zbog mišljenja koje je Agencija za sprečavanje korupcije dala povodom angažmana člana Savjeta AZLP Zorana Vujičića.

To je Pobjedi rečeno iz AZLP-a, uz napomenu da je obaveza državnih institucija da u skladu sa zakonom, u propisanim rokovima, ospore pred nadležnim sudskim instancama upravne akte „u slučaju nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja“.

Istakli su da do okončanja ovog postupka Savjet AZLP-a neće dodatno komentarisati predmetno pitanje.

Pobjeda je uputila niz pitanja AZLP-u povodom mišljenja ASK-a da je Vujičić ugrozio javni interes radnjama koje upućuju na postojanje korupcije, jer je kao član Savjeta AZLP-a izdejstvovao preporuku te agencije za učešće NVO Građanska alijansa na konkursu kod Ministarstva javne uprave, iako je u isto vrijeme bio angažovan za ekspertske usluge u toj NVO.

ASK je naveo da ne postoje memorandumi, deklaracije kao ni ugovori o pružanju bilo koje podrške koji su sklopljeni između AZLP-a i NVO Građanska alijansa. Pobjeda je pitala AZLP kako objašnjavaju ovakvu proceduru izdavanja preporuke.

Iz AZLP-a su Pobjedi kazali da „cijene da se preporuke NVO, od strane državnih organa mogu dati bez obzira da li je državni organ imao posebnih projekata sa nekom od konkretnih NVO.“

- Inače, odlučivanje Savjeta Agencije se sprovodi u skladu sa zakonskim propisima i drugim opštim aktima prema svim strankama i drugim učesnicima u postupku, bez izuzetka – kazali su Pobjedi iz AZLP-a.

Rješenje ASK koja je utvrdila konflikt interesa Zorana Vujičića

Mišljenje pred sudom

AZLP je odlučila da podnese tužbu Upravnom sudu protiv mišljenja ASK-a, iako to nije upravni akt. Pravni eksperti, koje je konsultovala Pobjeda, kazali su da nije dozvoljeno podnositi tužbe na mišljenja ASK-a.

- Ne može se tužiti ASK, jer je to mišljenje dato zbog jačanja integriteta institucije, i ono se daje na osnovu njihovog odnosa prema etici, integritetu i moralu – pojašnjeno je Pobjedi.

Mišljenje se daje, kazali su eksperti, kako bi institucija očuvala integritet i kako ne bi ponavljala greške kada je utvrđeno da je nečije djelovanje puno korupcijskih rizika i koje otvara prostor da posmatrač može da vjeruje da je u pitanju koruptivna radnja.

Drugi stručnjak je istakao i važnost činjenice da tužba Upravnom sudu nije dozvoljena jer se ne radi o upravnom aktu već o mišljenju, iako je AZLP istakla da se radi o upravnom aktu.

AZLP može da prihvati mišljenje ASK-a i ukloni korupcijske rizike, a ukoliko ga ne prihvati, ASK je dužan da dostavi izjašnjenje i spise Skupštini Crne Gore, koja je nadležna za izbor članova Savjeta AZLP.

Skupština je krajnja instanca koja može da odluči o daljim koracima.

Preporučio sam sebe?

U mišljenju ASK-a koje je Pobjeda objavila posljednjeg dana prošle godine, ističe se da su postupali po prijavi u kojoj je navedeno da je Vujičić, kao član Savjeta AZLP, uticao na druge članove Savjeta, sam pribavio preporuku da bi Građanska alijansa aplicirala na konkurse koje objavljuje Ministarstvo javne uprave.

ASK je utvrdila da je data jedna preporuka za NVO Građanska alijansa radi učešća u projektu „Transparentna javna uprava“, čiju sadržinu je AZLP-u putem imejla 27.7.2023. godine dostavila Građanska alijansa, a po prethodnom dogovoru sa članom Savjeta Zoranom Vujičićem, koju je potpisao, po ovlašćenju, član Savjeta Muhamed Đokaj.

Vujičić je u izjavi ASK-u naveo da je 31.7.2022. godine potpisao sporazumni prestanak radnog odnosa sa Građanskom alijansom.

Iako Vujičić više ne radi u Građanskoj alijansi, uvidom u potvrdu AZLP od 6.7.2023. godine, ASK je utvrdio da je zaposlen kao član Savjeta sa mandatom od pet godina, te da mu je izdata potvrda radi ekspertske usluge za NVO Građanska alijansa.

ASK je u mišljenju istakao da je preporuka koja je bila neophodna nastala na osnovu dogovora između samog Zorana Vujičića i koordinatora programa ljudskih prava i pravde Građanske alijanse. Ističu da je Zoran Vujičić kao član Savjeta AZLP morao istaći svoju povezanost sa NVO Građanska alijansa, jer je tamo bio zaposlen i ima trenutno potvrdu da radi ekspertske usluge za NVO Građanska alijansa.

- Zbog toga se morao izuzeti u postupku odlučivanja koja se odnose na tu NVO – zaključila je ASK u svom mišljenju.

ASK je tada preporučila Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama da ubuduće u svim slučajevima u kojima sumnja da može doći do sukoba interesa, član Savjeta koji posumnja u sukob interesa da izjavu o postojanju privatnog interesa, a da Savjet AZLP-a od ASK-a zatraži mišljenje o postojanju sukoba interesa.

AZLP je na to poslala Izvještaj ASK-u, ali i tužbu Upravnom sudu.

Još jedna saradnja sa nvo GA

Pobjeda je Agenciji za zaštitu ličnih podataka uputila i pitanja koja se tiču angažmana Vujičića sa Građanskom alijansom, ali u drugom slučaju.

Nakon smjene sa mjesta direktora AZLP-a Ivan Medojević je javno reagovao saopštenjem u kojem je naveo da je Zoran Vujičić bez znanja i ovlašćenja Savjeta u svojstvu građanina odnosno pružaoca ekspertskih usluga potpisao Memorandum o saradnji sa Građanskom alijansom kršeći zakon, kao i pravila o radu i Statut AZLP.

On je tada kazao da je o tome obavijestio ASK i predsjednika Savjeta AZLP-a Željka Rutovića. U ovom slučaju, radi se o „Human rights defenders“ grupi koja je nastala u okviru projekta Građanske alijanse.

Na sajtu te NVO se navodi da tu grupu čine predstavnici organizacija/ institucija: predstavnica institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori – Marijana Sindić, Ministarstva unutrašnjih poslova – Kristina Đukanović, Uprave policije – Tadija Ćetković, Agencije za zaštitu ličnih podataka – Zoran Vujičić, Osnovnog suda u Podgorici – Vlado Piper, Osnovnog državnog tužilaštva – Duško Milanović, Advokatske komore – Dalibor Kavarić, Kancelarije Zastupnice Crne Gore pred ESLjP – Jelena Rašović, NVO Beogradski centar za ljudska prava – Jelena Jelić, NVO Udruženje paraplegičara – Dejan Bašanović, NVO LGBT Forum Progress – Bojana Jokić, NVO Inicijativa mladih za ljudska prava – Mehdina Kašić Šutković i Međunarodne komisije pravnika (ICJ) – Cathrine Courbe.

Pobjeda je pitala AZLP da potvrdi navode bivšeg direktora Medojevića. Pobjedi nije odgovoreno na pitanje da li je Zoran Vujičić zvanično predstavnik AZLP-a i na osnovu kojeg ugovora, dogovora ili memoranduma je ova saradnja uspostavljena, te da li je Savjet AZLP donio odluku o saradnji sa GA u ovom projektu?

Nije odgovoreno na pitanje ni da li će Savjet AZLP ovo pitanje razmatrati, s obzirom na već utvrđeno postojanje konflikta interesa koje je donijela ASK o ovom članu, povodom druge saranje (preporuke) sa istom NVO.

Izvor:Pobjeda.me

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.