Predstavljen Agrobudžet, Joković: Povećane premije za priplodne krave i junice, oštriji kriterijumi za mlijeko...

Predstavljen Agrobudžet, Joković: Povećane premije za priplodne krave i junice, oštriji kriterijumi za mlijeko...

Agrobudžet je donešen u zakonskom roku i nije bilo kašnjenja, kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković.

Joković je naveo da su povećane između ostalih, i premije za priplodne krave i junice i to za 15 eura, pa iznosi 100 eura. Dodao je da će kriterijumi za proizvodnju mlijeka ove godine biti oštriji, te da će se primjenjivati od jula kako bi se proizvođačima dalo vrijeme da prilagode proizvodnju.

Istakao je da su premije za pileće meso ostale na prošlogodišnjem nivou, dok su ove godine uvedene i premije za ćureće meso. Naglasio je da su povećane i naknade za mlade farmere i to sa 70, na 200 eura.

To je saopštio na konferenciji povodom predstavljanja ovogodišnjeg Agrobudžeta.

Vlada je Agrobudžet, vrijedan 75,06 miliona eura, usvojila na sjednici prošle sedmice a za njega će iz državnog budžeta biti izdvojeno 51,35 miliona eura, iz donacija 15,56 miliona, dok je iz kredita namijenjeno 8,15 miliona eura.

Joković je odgovarajući na pitanja, kazao da je kroz IPARD II potrošeno više novca nego što su planirali.

Direktor Direktorata za plaćanje Marko Radonjić istakao je da je na raspolaganju bilo 37 miliona te da je do sada potrošeno 23 miliona eura. Dodao je da ako se nastavi trenutni tempo, nijedan euro neće biti vraćen Evropskoj uniji.

Direktor direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević naglasio je da sustaračke naknade su vezane za Agrobudžet pa će biti isplaćene nakon njegove objave u Službenom listu, što se očekuje kroz nekoliko dana.

Za jačanje veterinarske službe u slučaju pojave afričke kuge svinja, pripremljeno je 400 hiljada eura, istakao je Joković. Naveo je da su ove godine pripremili i više novca za podršku proizvodnji vina, male proizvođače, te da su namijenili tri miliona eura za razvoj putne infrastrukture. Naveo je da su kada je u pitanju ribarstvo, pokušali da ublaže ionako već visoke troškove koje taj sektor ima. Spremili su novac i za slatkovodno ribarstvo posebno radi obnove ribljeg fonda, ali i za sprečavanje krivolova.

Agrobudžetom se stvaraju uslovi za punu primjenu odredbi zakona kojima su uređene mjere agrarne politike, pružanje podrške poljoprivrednim gazdinstvima, udruženjima proizvođača i kooperativama.

Agrobudžetom se izdvajaju sredstva za sistem direktnih plaćanja u oblasti stočarstva i biljne proizvodnje, intervencija na tržištu i za podršku mjerama ruralnog razvoja.

Osim toga, služi za podršku opštim servisima u poljoprivredi, socijalne transfere seoskom stanovništvu, tehničku i administrativnu podršku implementaciji programa, institucionalni razvoj i jačanje poljoprivrede...

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.