Danas počinje Vaskršnji post koji traje 48 DANA

Danas počinje Vaskršnji post koji traje 48 DANA

Pravoslavni vjernici obilježavaju početak Vaskršnjeg posta. Ovaj post naziva se i Veliki i Veligdanski, zbog posebne važnosti, ali i dužine trajanja. Naziva se i Časni zato što obuhvata vrijeme stradanja Isusa Hrista. Uz uzdržavanje od jake i mrsne hrane, još važnije za post je uzdržavanje od gnijeva, loših misli i djela.

Vaskršnji post uvijek počinje u ponedeljak – prvi ponedjeljak posta naziva se Čisti, kao i prva sedmica posta.

Običaj je da se tokom prve – Čiste nedelje, sprema cijela kuća. Vjeruje se da je danas dobro započeti velike poslove, jer će biti uspješni.

Vaskršnji post traje 48 dana, i najduži je post u toku godine, koji se završava praznikom Vaskrsenja.

Vjernici koji poste cio post trebalo bi da poste na vodi, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava post na ulju i konzumiranje vina.

Takođe, na praznike Blagovijesti i Cvijeti može da se jede riba.

Tokom Velikog posta vjernici pristupaju pokajanju, praštanju i molitvi, a cilj je da dostojno dočekaju najveći hrišćanski praznik.

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.